Hirdetés

Eddig négy óceánt – az Atlanti-, a Csendes-, az Indiai-óceánt, valamint a Jeges-tengert – ismert el a National Geographic, mióta 1915-ben térképeket kezdett gyártani. Végre hivatalosan is elismerték a már régóta külön, ötödikként emlegetett a Déli-óceánt.

A június 8-i óceánok világnapját követően azonban 2021-től már egy ötödiket is számon tart: a Déli-óceánt, az Antarktiszt körülvevő víztömeget – írta a 24.hu.    A tudósok már régóta külön emlegetik a Déli-óceánt, de hivatalosan még nem ismerte el senki – mondta Alex Tait, a National Geographic Társaság geográfusa. A társaság térképpolitikai bizottsága évek óta tárgyal arról, hogy elismerje-e hivatalosan is a Déli-óceánt, főleg, hogy a tudományos szférában és a sajtóban egyre inkább így emlegetik ezt a területet.

A többi óceánt az azokat körülvevő kontinensek definiálják, a Déli-óceánt az áramlatok.

A 34 millió évvel ezelőtt létrejött Nyugati-Szél-áramlás, vagyis az Antarctic Circumpolar Current (ACC) a felszíntől az óceánfenékig számítva több vizet mozgat meg, mint bármilyen más áramlás. Mivel három óceánból is elvon vizet, hozzájárul a Föld hődisztribúciójához, az alsó, hidegebb területei pedig fontos szénelnyelők. A klímaváltozás a Déli-óceánra is hatással van: melegszik a vize, de egyelőre még nem tudni, ez pontosan milyen hatással van az Antarktiszra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás