Hirdetés

A korábbi környezetvédelmi államtitkár ismét nekitámadt a Fidesznek: az után, hogy az elmúlt évek környezetvédelmi politikáját a földbe döngölte, majd a napelemtermékdíjat bírálta, most a Tarlós István-féle mobilgát ellenében szólalt fel. És azt mondta a vs.hu-nak, hogy egyelőre nem is áll le.

Egy folyamat vége, hogy az elmúlt hetekben a nyilvánosság előtt kritizálja a kormányt – ezzel indokolta Illés Zoltán, aki 2010 és 2014 között volt a környezetvédelemért felelős államtitkárság vezetője, hogy tegnap ismét a fővárosba tervezett mobilgát ellen szólalt fel. Ez az elmúlt hetekben a harmadik ilyen akciója: elsőként a VS.hu Versus rovatában ment neki a kormány környezetvédelmi politikájának, majd a napelemek termékdíj-kötelességét bírálta két hete.

Tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, ő „fegyelmezett államtitkár volt”, ennek ellenére ciklusa során is többször kritikus megjegyzéseket tett, ami nem tetszett sem a miniszterének, sem a kormánynak. Így volt ez 2013-ban is, amikor a főváros által tervezett mobilgátat bírálta. Újságírói kérdésre úgy válaszolt, a folyamat, amely a bírálatokkal végződött, ott kezdődött, hogy felszámolták a Vidékfejlesztési Minisztériumot és a környezetvédelmi államtitkárságot is. Az ebből megmaradt négy főosztály pedig a hungarikumokkal foglalkozó részleg része lett.  Illés azt mondta, december végéig több kormányzati szereplőt is megkeresett, köztük Semjén Zsoltot, Kövér Lászlót és Pintér Sándort, hogy elmondja, szakértelem és környezetvédelem nélkül nem működhet egy kormányzat. A miniszterelnökkel csak azért nem beszélt, mert nem hiszi, hogy időpontot kapna hozzá.

Mivel „süket fülekre talált”, ezért szólalt fel az elmúlt hetekben a sajtóban. Most hozzátette:  "Attól, hogy Fidesz-tag vagyok, még nem vagyok hülye.

Mobilgátra szükség van, de nem a parton

Illés Zoltán sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy szükség van mobilgátra, de nem közvetlenül a parton, hanem a Nánási út–Királyok útja közepén, a szaggatott vonalon. Így nem lenne szükség a parti fák ledózerolására, olcsóbb lenne, valamint a talajvíz sem duzzadna fel. Ugyanis a budapesti önkormányzat által a partra tervezett gát a föld alatt is 3,5-4 méter mély lenne, ami megakadályozza, hogy a magasabb területekről a Dunába folyjon a víz, ezzel pedig a talajvíz emelkedhet meg a gát másik oldalán. Mindezzel a tervezett mobilgát egyrészt csak elméletileg okoz védelmet, másrészt 70 hektár alapterületű ingatlanspekulációra is lehetőséget ad.  Szerinte, mivel a mobilgát építésének ez már a harmadik nekirugaszkodása, civilekkel összeállva és nyomásgyakorlással a későbbiekben ez olyan ügy lehet, mint korábban a Zengő, ahol megakadályozták a NATO-rádiólokátor-állomás építését- írta a vs.hu.

Lásd még a hvg cikkét:  Illés: "Azért, mert a Fidesz tagja vagyok, még nem vagyok hülye"

És a kontra:  Illés Zoltán ostoba és bolond – így látja Tarlós István és Bús Balázs

 

Illés Zoltán és a szakadó plafon

Illés Zoltán és a szakadó plafon

Illés Zoltánt nemsokára szentté avatják, miközben Ő szépen végig haknizza a baloldali sajtót, és elbeszéli milyen csúnya bácsi ez az Orbán Viktor, és milyen csúnya dolgok történtek az Orbán kormány által. Csak hogy eddig Ő volt ennek a kormánynak az egyik illetékes elvtársa.
Mindig ambivalens dolog a kilépők, fellázadók megítélése. Szeretjük, hogy Pokorni Zoltán időnként beszól (egy kicsit) és oktatás ügyben egészen emberszabású dolgokat képvisel, de közben tudjuk szerves része a Fidesz hatalmi gépezetének. Szimpatizálunk Ángyán Józseffel antikorrupciós harcaiban – egészen addig, míg meg nem nézzük (ha megnézzük) azt a sor törvényt, amit Fidesz-katonaként szó nélkül megszavazott. Ez az ambivalencia jelen van Illés Zoltán megvilágosodása esetében. Csakhogy itt a helyzet picit súlyosabb.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás