Hirdetés

Farkas Sándor, az agrártárca parlamenti államtitkára szerint a folyó magyarországi szakaszán nem észlelhető szennyeződés, a szakértők folyamatosan vizsgálódnak és eddig nem volt tapasztalható negatív hatás.

Mint arról mi is beszámoltunk, több mint 3 hónapja megállíthatatlanul ömlik a szennyezett bányavíz a Sajó folyóba. A hivatalok és minisztériumok egymásra mutogatnak, a rendőrség feljelentés alapján nyomoz, de a folyó élővilágát súlyosan mérgező bányavíz egyre csak ömlik, még nagyobb mennyiségben, mint februárban. A helyi horgászszövetség tagja tehetetlen dühében és végső elkeseredettségében a folyón történt ökológiai katasztrófa kapcsán a hatóságok tétlensége miatt az Európai Bizottság elé viszi az ügyet –  írta a  Felvidék.ma, melynek cikke szerint a szennyezés nem hogy csökkenne, jelenleg még nagyobb mennyiségben ömlik a folyóba, mint februárban. Ezért egy helyi horgászszövetség tagja az Európai Bizottság elé vinné az ügyet a hatóságok tétlenségét látva – Varga Tibor tegnap találkozottt is Michal Wiezik európai parlamenti képviselővel.

a Sajó vize halott. Vízszennyezés hal és rák tetemek kép: Ján Korpa Facebook

Hónapok óta szennyeződik a Sajó folyó Szlovákiában. Erről beszélt napirend előtti felszólalásában, a parlamentben Keresztes László Lóránt (LMP). A képviselő elmondta, már a múlt héten is kérte az illetékes minisztereket, hogy tegyenek lépéseket, de semmi nem változott, továbbra is szennyező anyag jut a folyóba, nyoma sincs annak, hogy bárki bármit tenne az ügyben. Közös feladat a természeti kincsünk védelme, „mindannyian illetékesek vagyunk” egy ilyen ügyben – jelentette ki.

Úgy látja, a magyar kormánynak jogi lépéseket kell tennie és erről tájékoztatnia kell a közvéleményt, hiszen már rengeteg embert foglalkoztat az eset. Tenni kell a kárelhárításért és a további szennyezés megakadályozásáért – mondta. Hozzátette: kérdéses, milyen hatással jár majd a szennyezés a folyó magyarországi szakaszára.

Az Új Szó cikkében közzétett egy segélykérő petíciót, amely szerint  mintegy 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kilogramm arzént tartalmaz az a mintegy másfél millió liter szennyezett víz, amely a folyóba kerül minden egyes nap. 

Ennek következtében a Sajóban lévő állat- és növényvilág hatalmas károkat szenvedett, és bár a vizsgálatok eredményei már februárban ismertek voltak, az illetékes szervek nem tettek semmi érdemit a pusztítás megfékezéséért.  A Rudné Bane bányásztársaság igazgatója, Peter Zitnan azt közölte, hogy a cég ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett, s hozzátette, közbeszerzési eljárást készítenek elő egy olyan eljárásra, amely során a bánya magasabb szintjeiből szennyezetlen vizet engednének közvetlenül a folyóba.

Farkas Sándor, az agrártárca parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy a magyar hatóságok tájékoztatást kértek a szlovák kormánytól, mi a helyzet, és másodfokú vízminőségi készültséget rendeltek el, folyamatosan tesztelik a folyó minőségét. Az államtitkár szerint vas-oxid tartalmú anyag került a folyóba, de ez nem mérgező, a Sajó már a szlovákiai szakaszon többszörösen hígul, ezért Magyarországon nincsen határértéket meghaladó szennyezés. Nagy István agrárminiszter pedig a következő napokban Szlovákiába utazik.

Jánosi Zoltán képei 2022 május 23-án Pelsőcön (Plešivec) készültek. A magyar határtól 28 kilométerre. Nincs itt semmi látnivaló ugyebár? Fazekas államtitkár úr horgász ismerőse is megmondta.

Farkas elmesélte, hogy van ismerőse, aki Szlovákiában a napokban is horgászott a Sajón, és nem panaszkodott. Arról is beszélt, hogy a folyóba kerülő anyag színváltozás és ízváltozást ugyan okozhat, de egyelőre más probléma nem jelentkezett. Minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy Szlovákia megszüntesse a szennyeződést – jelentette ki.

Nyitókép: Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 23-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó anyagok:

Ökokatasztrófa a Sajón – lényegében kihalt a folyó élővilága

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás