Hirdetés
greenfo/MTI

Programot hirdetett az élelmiszerpazarlás visszaszorítására az amerikai mezőgazdasági minisztérium, mert az Egyesült Államokban a megtermelt élelmiszer 40 százaléka pocsékba megy.

A tárca szerint személyenként napi 1400 kalória és évi 400 dollár vész kárba, ami egyúttal azt jelenti, hogy évente 31 millió tonna élelmiszer-hulladékot szállítanak a szeméttelepekre. A pazarlás mértéke a hetvenes évek óta 50 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban.
Az amerikai agrártárca programot hirdetett az élelmiszer elpocsékolása ellen, amelyhez termelők, kereskedők, fogyasztók, non-profit és kormányzati szervezetek csatlakozását várja annak érdekében, hogy segítsék csökkenteni az élelmiszer-pazarlás mértékét, illetve hogy megtalálják a hulladék visszanyerésének és újrahasznosításának módját.

A minisztérium egyebek között fel akar lépni az iskolai pazarlás ellen, húskomposztálási kísérleteket indít és megpróbálja megkönnyíteni a cégeknek, hogy selejtezés helyett eladományozzák a tévesen felcímkézett hústermékeket és az olyan importált élelmiszereket, amelyek nem minden szempontból felelnek meg a szigorú minőségi előírásoknak. A minisztérium felvilágosító projekteket akar indítani a fogyasztóknak a pazarlásról és az élelmiszerek helyes tárolásáról.

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint az eldobott élelmiszer hozzájárul a klímaváltozáshoz, mert a lebomló hulladékból metán szabadul fel, amely a szénnél 20-szor nagyobb hatékonysággal ejti csapdába a hőt a légkörben. Az EPA szerint az amerikai metánkibocsátás 17 százalékának a hulladéktelepek a forrásai. Becslések szerint az Egyesült Államokban megtermelt energia 2 százalékát a később elpazarolt élelmiszer előállítására fordítják.

Egy korábbi jelentés az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) tavalyi adataira hivatkozva hangsúlyozza, hogy például a gabonából készült termékek 38, a tengeri étkek 50, a megvásárolt zöldségeknek és gyümölcsöknek pedig 42 százaléka végzi a szemetesben az Egyesült Államokra, Kanadára, Új-Zélandra és Ausztráliára összesített adatok szerint, míg a megvett hús 22, a tejnek pedig 20 százalékát dobják ki az ezekben az országokban élők.
Az étel pazarlása az, ami miatt a legtöbb amerikainak bűntudata van, legalábbis, ha zöld magatartásáról kérdezik. Tízből négyüket rosszul érinti, ha ételt kell kidobniuk. Ennek ellenére az Egyesült Államokban megvásárolt étel 40 százaléka szemétbe kerül.

Az élelmiszer-ellátás biztosítása fontos globális feladat. Miközben a Földön 870 millió ember alutáplált, az ENSZ becslése szerint a világon megtermelt élelmiszer fele-harmada kárba vész.

 

Kapcsolódó anyagok:

Megdöbbentő élelmiszer pazarlás

Tiszta tányér-hadművelet

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás