A rovat kizárólagos támogatója

Az amazóniai esőerdőkben pusztító tüzek gyorsíthatják az Andok gleccsereinek olvadását, felborítva több tízmillió ember vízellátását, közölték tegnap brazil kutatók. Az Amazonas-medence brazíliai részén az elmúlt egy évben 29,5 százalékkal nagyobb területen irtották ki az esőerdőt, mint a korábbi évben, ez a legkiterjedtebb erdőirtás az országban 2008 óta a brazil űrkutatási hivatal (INPE) adatai szerint. 2018 augusztusa és 2019 júliusa között 9762 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki a térségben. Egy brazil kutatócsoport tanulmányozta, hogy miként hat ezen tüzek füstje az Andok gleccsereire, hiszen az uralkodó szelek több száz kilométeres távolságba elviszik a porrészecskéket, amelyek lerakódnak az Andok hegyvonulatait takaró jégben és hóban.

A 2007 és 2010 közötti tüzek megfigyeléseire és modellezésire alapozva a kutatók kimutatták, hogy a levegőben áramló aeroszolok potenciálisan növelhetik a gleccserek olvadását, mivel a felületüket sötétre színezik. Az olyan szennyező anyagok, mint a feketeszén és a por a jéghez tapadva csökkentik a gleccserek azon képességét, hogy visszaverjék a napsugárzást, és 14 százalékkal felgyorsítják olvadásuk folyamatát.

Gleccserolvadás az Andokban. Kép: Manuel Sulzer/ Cultura Creative

Az Andok gleccserei több mint 75 millió embert, köztük a térségbeli gazdákat látnak el vízzel. A gyorsabb olvadás rövidítheti a termények növekedésének időszakát, korlátozza az ivóvízellátást, és a csökkenő források körüli konfliktusokhoz vezethet, írták a kutatók a Nature Scientific Reportban megjelent tanulmányukban.

„Ezt nem tekinthetjük regionális kérdésnek. Ennek kontinentális méretben vannak társadalmi hatásai” – hangsúlyozta Newton de Magalhaes Neto, a Rio de Janeiró-i Állami Egyetem Földrajzi Intézetének kutatója. „Figyelembe véve az Amazonas-medence közelségét a trópusi Andok gleccsereihez és az amazóniai biomasszaégetés méreteit, a gleccserek olvadásának további gyorsulására számítunk, mivel egyre több erdőt irtanak ki a térségben” – tette hozzá Neto.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete szeptemberben arra figyelmeztetett, hogy a gleccserek évente 280 milliárd tonna jeget veszítenek, és 35 százalékkal járulnak hozzá a globális tengerszint-emelkedéshez.

Neto hangoztatta, hogy az Andok gleccsereire a legnagyobb veszélyt a klímaváltozás jelenti, mivel az óceánok vízének melegedése hozzájárul az Amazonas apadásához, ami azt jelenti, hogy a tüzek tovább fognak terjedni a térségben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek