Hirdetés

Életbe léptek az Egyesült Királyságban azok az új fogyasztóvédelmi előírások, amelyek kötelezik a mosógépek, tévék, hűtők és hasonló elektronikai eszközök gyártóit, hogy a termékeik alkatrészeit meghatározott ideig hozzáférhetővé tegyék annak érdekében, hogy meg lehessen javítani az eszközöket.

Így akár 10 évvel nőhet a termékek élettartama. A kormány ezzel párhuzamosan szigorította az energetikai előírásokat is, ami becslések szerint átlagosan évi 75 fonttal (nagyjából 30 ezer forinttal) csökkentheti a rezsiszámlákat, és hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkenéséhez – írja a BBC.

A szabályozás célja az, hogy visszaszorítsa a tervezett elavulást, aminek az a lényege, hogy a gyártók kifejezetten úgy tervezik meg a termékeiket, hogy azok bizonyos idő után elromoljanak, ezzel hosszabb távon is biztosítva a keresletet az új termékeikre.

Adam French, a Which? fogyasztóvédelmi szervezet szakértője szerint a szabályok hozzájárulnak ahhoz, hogy a termékek élettartama növekedjen és csökkenjen az elektronikai hulladék mennyisége. A szabályozás alapján a fogyasztók számára csak a biztonságosan és egyszerűen cserélhető alkatrészeket kell elérhetővé tenni, mint például a csuklópánt a mosógépen, vagy a tárolódobozok a hűtőben. A bonyolultabb javításhoz szükséges alkatrészek elérhetőségét csak a szakemberek számára kell majd biztosítani.

Libby Peake, a Green Alliance szakpolitikai vezetője éppen amiatt kritizálta a szabályozást, hogy az nem teremti meg teljes körűen a javításhoz való jogot a fogyasztók számára, hiszen az alkatrészek egy részéhez való hozzáférést csak a szakemberek számára kell biztosítani. Emellett azt sem biztosítja semmi, hogy a lakosság számára hozzáférhető alkatrészek megfizethetőek legyenek, szerinte így a változtatások ellenére is jelentős korlátai lesznek annak, hogy a javítás legyen a legjobb opció, ha elromlik egy termék.

John Elliot, az Ebac nevű mosógépgyártó cég vezetője a lapnak azt nyilatkozta, hogy bár az ő cégét nem érinti negatívan a szabályozás, mert eddig is egyensúlyt keresett az ár és a megbízhatóság között, az árral versenyző versenytársainak fehéráruit megdrágíthatják a szigorúbb előírások.

A YouGov közvélemény-kutatása szerint az Egyesült Királyságban a lakosság ellentmondásosan viszonyul a háztartási gépek otthoni javításához. A férfiak például nagyobb arányban nyilatkoztak úgy, hogy nem jelentene nekik gondot egy háztartási eszköz megjavítása, mint a nők. A törvény által érintett eszközök többsége ugyanakkor konyhai eszköz, és ezek megjavítása a felmérés szerint nem igazán menne a lakosságnak. Csak a megkérdezettek 22 százaléka mondta például azt, hogy meg tudna szerelni egy mosógépet, és még kevesebben (16 százalék) vállalnák a mosogatógépük javítását –írta a G7 gazdasági portál. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás