Hirdetés

Az Élőlánc Magyarországért messzemenően támogatja a Magyarország GMO mentességének fenntartása érdekében tett kormányzati intézkedéseket, és visszautasítja a MONSANTO nyilatkozatát, melyben a magyar hatósági laboratóriumok eredményeit, és az abból fakadó hatósági intézkedéseket megkérdőjelezi.

Nagyra értékeljük a nyilatkozat azon részét, miszerint „A Monsanto kijelenti, hogy tiszteletben tartja a Magyar Kormány azon törekvéseit, hogy az ország területén megakadályozza a genetikailag módosított növények termesztését. A Monsanto csak hagyományos, nem-GM vetőmagot forgalmaz Magyarországon. A Monsanto kijelenti, hogy a hagyományos vetőmagja csak abban az esetben kerülhet forgalomba, ha a vonatkozó nemzeti és nemzetközi szabványoknak megfelelő vizsgálatokon átesett, amelyek alátámasztják, hogy nem tartalmaz kimutatható GMO-t.” Ennek fényében csodálkozunk a nyilatkozat többi részének a Kormány intézkedéseit támadó tartalmán. A további vizsgálatokra, a termény felvásárlására tett javaslataik a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt nem megvalósíthatóak – mert a GMO mentesség érdekében a GM szennyezett növényállományt a további szennyezés elkerülése érdekében most kell megsemmisíteni.

Végül, de nem utolsó sorban fontos leszögezni, hogy a magyar gazdáknak nem a kormány, hanem azok a cégek okoztak kárt, akik a szennyezett vetőmagot forgalomba hozták. A vétlen gazdákat természetesen kártalanítani kell, de okosan teszik, ha jövőre attól vásárolnak vetőmagot, aki garantálni tudja a vetőmag GMO mentességét.

2011. július 19.
Élőlánc Magyarországért elnöksége

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás