A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

A Fertő tavi turisztikai komplexum részeként egy óriáskikötő, egy sportcentrum és egy luxusszálloda épül, ám ez az Európai Bizottság zöldügyi biztosa szerint uniós jogot sért. Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen.

Újabb kötelezettségszegési eljárást  indított az Európai Bizottság a magyar kormánnyal szemben a Fertő tó természeti értékeinek veszélyeztetése miatt.

A megaberuházást Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője kifogásolta meg az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosánál. A magyar politikus arra kérte a zöld ügyekért felelős biztost, hogy lépjen fel AZ EURÓPAI JELENTŐSÉGŰ ÉLŐHELYEK ÉS FAJOK PROFITSZERZÉSI CÉLÚ SZISZTEMATIKUS MAGYARORSZÁGI PUSZTÍTÁSA ELLEN.

A beruházó nem érti, mi a gond
A 23 milliárdos Fertő tavi vízitelep komplett fejlesztése a Modern városok program keretében valósulna meg. Az üdülőkomplexumot a Fertő–Hanság Nemzeti Park közvetlen szomszédságában képzelik el. A projektet lebonyolító, állami Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. az Indexnek küldött válaszában azt írta:

A FEJLESZTÉS NEM VON BE ÉRINTETLEN ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI SZEMPONTBÓL ÉRTÉKES TERÜLETEKET, CSUPÁN AZ EDDIG IS HASZNÁLT ÉS ELMARADOTT ÁLLAPOTÚ VÍZITELEPET ÉS ANNAK KORÁBBAN ISZAPTÁROLÁSRA HASZNÁLT KÖRNYEZETÉT KORSZERŰSÍTIK A PROJEKT KERETÉBEN, EGYÚTTAL OLYAN KÖZÖSSÉGI FUNKCIÓKKAL LÁTJÁK EL, AMELY VERSENYKÉPES LESZ AZ OSZTRÁK ÜDÜLŐTEREK MELLETT.

Kocsis-Cake Olivio szerint az építkezés teljesen kiirtja a tó és part környékének élővilágát. Példaként a 813 férőhelyes vitorláskikötő építését hozta fel, melyet a Mészáros és Mészáros Kft. vállalt 9,3 milliárd forintért. Az országgyűlési képviselő az uniós környezetvédelmi biztosnak küldött levelében arra is felhívta a figyelmet:

A SEKÉLY TÓBAN VÉGZETT MEDERKOTRÁS ÉS AZ ISZAPKITERMELÉS VÁRHATÓAN ELPUSZTÍTJA A NÁDAST ÉS A TÓ HÍNÁRJÁT. A TÉRSÉG RÁADÁSUL KÜLÖNLEGES MADÁRVÉDELMI TERÜLETNEK SZÁMÍT.

A beruházás még kezdeti fázisban van, de már építési területté minősítették át a fertőrákosi strandot. Eddig csak a Kékszalag mezőnyét kétszeresen befogadni képes vitorláskikötő építése kapott zöld lámpát.

A két kilométeres partszakaszon a tervek szerint egy 100 szobás, négycsillagos szálloda, sportközpont, ökocentrum, több teniszpálya és egy étteremsor épül. Az állami projektre 23,2 milliárd forintot különített el a kormány, amely kiemelt nemzetgazdasági érdeknek minősül. Ami azért fontos, mert az építkezés közben semmilyen korlátozó rendeletet, így a Helyi Építési Szabályzatot sem kell figyelembe venni.

A turisztikai fejlesztő azt írta, a projekt a hazai és nemzetközi jogszabályoknak megfelelő érvényes és jogerős környezetvédelmi és természetvédelmi engedélyekkel rendelkezik, amit környezetvédelmi hatástanulmány előzött meg, amely alapján az illetékes hatóság az engedélyeket megadta. Hozzátették:

A HATÁSTANULMÁNY SEM TERMÉSZETVÉDELMI, SEM KÖRNYEZETVÉDELMI SEM PEDIG HATÁRON ÁTNYÚLÓ NEGATÍV HATÁSOKAT NEM ÁLLAPÍTOTT MEG.

A párbeszédes képviselő szerint a Zrt. által megrendelt hatástanulmány egy vicc, ellentmondó állításokat tartalmaz. A szakértői jelentés azt írja,

—  egy természetközeli állapotú szikes tóról van szó, amelynek rendkívül jó a minősége,
—  a Fertő-tó magyarországi szakaszának 80 százalékát háborítatlan nádas borítja, meglévő épületei pedig összhangban vannak a tájjal,
—  a beruházás környezeti hatása összességében semleges lesz.

Kocsis-Cake kiemelte:

A MAGYAR ÁLLAMIGAZGATÁS ÉPÍTÉSI TERÜLETNEK, ZÖLDMEZŐS BERUHÁZÁSI HELYSZÍNEKNEK TEKINTI A NATURA2000 TERÜLETEKET, AHOL SZENNYVÍZISZAP-LERAKÓT, ÜDÜLŐFALUT, LAKÓPARKOT, GYÁRAT IS NYUGODTAN LEHET LÉTESÍTENI.

Az építkezés alatt napi 300 teherautó folyamatos közlekedésével számol a hatástanulmány, ami önmagában is megterheli tó környezetét a politikus szerint. Ráadásul a rekreációs Disneylandet a fertőrákosiak is ellenzik.

A szomszéd strandja mindig zöldebb

Az állami fejlesztő azzal indokolja a Fertő-tavi óriás beruházást, hogy az eredetileg a 60-70-es években is turisztikai célokra mesterségesen létrehozott területet az elmúlt évtizedekben is idegenforgalmi célokra használták, ám jelentős fejlesztés nem történt a területen. Hozzáteszik:

AZ ELMARADOTT, KORSZERŰTLEN ÁLLAPOTOK MIATT A TERÜLET LÁTOGATOTTSÁGA IS MEGCSAPPANT, HISZEN A KÖRNYÉKBELIEK ÉS A TURISTÁK IS A JÓVAL MAGASABB SZÍNVONALON MŰKÖDŐ OSZTRÁK ÜDÜLŐHELYEKET KERESTÉK.

Kocsis-Cake Olivio szerint valóban indokolt a vízpart fejlesztése, de a turisztikai giga centrum túlzás, inkább terület jellegének és befogadóképességének megfelelően kellene építkezni. A politikus támogatja a strand, az ökopark és a sportpálya tervét, de a 100 szobás szálloda, több ezer férőhelyes parkolóval, egy mesterségesen feltöltött területen életszerűtlen elképzelés, mert a környék alkalmatlan a tömeges turizmusra.  Úgy fogalmazott:  OLYAN MINTHA SZIGLIGETRE VINNÉNK A BALATON SOUND-OT.  Szerinte 813 állóhelyes kikötő a sétahajózás forgalmával együtt mindenképpen árt a tó élővilágának. Az UNESCO világörökségének részét képző cölöpházak lebontását, pedig teljesen agyament dolognak tartja. 

A Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. azt írta, hogy az Ökopark és a hozzá tartozó természetvédelmi látogatóközpont szakmai koncepciójának kidolgozásában a Fertő – Hanság Nemzeti Park aktív szerepet vállalt annak érdekében, hogy A TÉRSÉG EGYEDÜLÁLLÓ ÉLŐVILÁGÁT MINÉL TÖBBEN ISMERHESSÉK MEG.  Szerintük a beruházás olyan közösségi értékeket fog teremteni, amelyekre a térségben élők, a Fertő Partot használó sport szervezetek tagjai illetve az ide érkező turisták már régóta várnak.

A kötelezettségszegési eljárásról az állami Zrt. azt mondta, hogy

NEM KAPTAK ÉRTESÍTÉST AZ EURÓPAI UNIÓ EGYETLEN SZERVÉTŐL SEM.  A FERTŐ PART FEJLESZTÉSÉT ÉRINTŐ KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁSRÓL SINCS TUDOMÁSUK, SZERINTÜK A HIVATKOZOTT ELJÁRÁS NEM A PROJEKTRŐL SZÓL.

Az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosának tájékoztatása szerint viszont azért indult kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben, mert a köz- és magánprojektek környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatáról szóló Uniós irányelvet a kormány nem ültette át a hazai jogrendbe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás