Hirdetés
Forrás: euronews

Öt embert továbbra is keresnek az észak-olaszországi Dolimitokban. A július 3-i vasárnapi jégcsuszamlásnak eddig hét halálos áldozata és nyolc sérültje van.

A Marmolada gleccser egy hatalmas darabja leszakadt és mindent magával sodort, közte 30 túrázót. Már két nap eltelt azóta és a hegyimentők kevés reményt látnak arra, hogy túlélőt találnak.

„Azt tudni kell, hogy egy ilyen típusú eseménynél nagyon csekély az esély a túlélésre. Egy ilyen jéglavina brutális mechanikai hatással van az emberi testre. Szóval, a remény nagyon, nagyon korlátozott” – nyilatkozta egyikük.

Szakértők egyértelmű álláspontja szerint a tragédiát a klímaváltozás okozta, és az ilyen kiszámíthatatlan, előre nem látható események elkerülhetetlenül gyakoribbá válnak a jövőben.

„Rövid távon nagyon keveset tehetünk. A gleccserek valójában a túl meleg éghajlat miatt szenvednek. A gleccserek lassabban reagálnak a klímaváltozásra. Formálódásukat a következő évtizedekben a jelenlegi alakjuk, méretük szabja meg, ami túl nagy a melegedő éghajlathoz képest. Fontos hangsúlyozni, ha jól is cselekszünk, annak is csak az évszázad második felére lesz eredménye” – állítja a klímakutató.

A hőség miatt állítólag egy vízzseb alakult ki Olaszország legnagyobb gleccsere alatt, ami végül a saját súlya alatt összeomlott. A veszély továbbra is fennáll. A terep instabil, és nem kizárt a gleccser újabb összeomlása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás