A rovat kizárólagos támogatója

A hajdani környezetvédelmi bizottságból vált ez a minek is nevezzelek bizottság. Tárca nincs mögötte, vagyis lebeg az elméleti és gyakorlati légüres térben. Civilszervezeteit elmosta az Orbán-kormányok érdektelensége. Áldás és békesség; Fenntarthatóság és körkörösség.

Ezek támogatását a Norvég Alap leckéztetési kísérlete utáni kudarc állapotában a béka legtöbbet emlegetett testrésze alá helyezték el. Áder János morfondírozott csak horgászás közben a vizeink állapotáról, mikor ellibegett előtte egy-egy üres palack örökkévalóság. Most ő sincs, visszavonult 720 négyzetméterre. Az ő ökológiai lábnyoma ekkora. Lyányok s ifjak szívei védik. Az ökológiai tudományágak képviselői számára idegen terület az FFB, ahol Jávor Benedekre már nem is emlékeznek, igaz Deutsch Tompikára sem, vagy Baja frizuráira. A mostaniak meghallgatnak, szavazgatnak, tartózkodnak, udvariasan elvannak a jegyzőkönyvekkel. Nincs teendőjük minden, ami létezik most fenntartható. Távlati céljaik errefelé nincsenek, csak ezt a pár évet bekelik itt ki. Be is izélne, ha még azt követően is itt szolgálnának a peremvidéken, amerre narancs sem terem. Ez így személyes karrierként fenntarthatatlan.

Szóval az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága szakmailag sehonnan sem jön, és sehová sem tart. Nowhere Land. Azért derekasan üléseznek, elszórakoztatják magukat. Bencsik és Turi-Kovács immár örökös tag. Most éppen teológus, jogász és közgazdász túlsúly van. Vajon a városi lakásaikban szelektíven gyűjtik-e a hulladékot, és buzdítják-e a balázsoló kiscserkészeket. Kedvenc színük-e a zöld, amit Tarlós István hajdani potentát (részben talán még ma is) mostanában nem igazán szeret? A közlekedés ellenségének érzi ezt a természeti értékekre hangolt népséget.
*
Elnök:
Keresztes László Lóránt 46 éves közgazdász (LMP)
Alelnökök:
Bencsik János 56 éves teológus (SzDSz → Fidesz),
Szabó Rebeka 44 éves biológus, egykori segédmunkatárs (LMP → Párbeszéd – Karácsony helyén lett képviselő),
Turi-Kovács Béla 76 éves jogász (FKgP → Fidesz)
Tagok:
Harrach Péter 74 éves teológus (KDNP),
Herczeg Zsolt ? → polgármester (Fidesz),
Koncz Zsófia 32 éves jogász (Fidesz),
Orosz Anna 33 éves közgazdász (Momentum),
Varga Gábor 54 éves történelem-földrajz szakos tanító → polgármester (Fidesz).

Ennek a bizottságnak sok köze tehát az ökológiához, ami a fenntarthatóság alapelveit felmutatta bizony nincs. Elfogultsággal tehát nem vádolhatjuk őket. Nem úri huncutság ez a tagság, hanem afféle politikai parkolópálya azoknak, akiknek már elmúlt vagy még nem jött el az idejük. Korunk csodái nem itt fognak keletkezni és még csak nem is itt végződnek.
Áldás és békesség; Fenntarthatóság és körkörösség.

Darvas Béla

Nyitókép: Parlament szmogban. Fotó: Horváth Zsolt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás