Hirdetés
Zöld Akciócsoport Nyíregyháza

Két és fél hónapja hiába várjuk a Környezetvédelmi Kerekasztal újbóli összehívását, amit már hetekkel ezelőtt kezdeményeztünk. A Zöld Akciócsoport Nyíregyháza nyílt levele dr. Ulrich Attila Alpolgármesterhez, a nyíregyházi Környezetvédelmi Kerekasztal Alelnökéhez.

Tisztelt Alpolgármester Úr!

Az alábbi levelet, mivel minden nyíregyházi lakost érintő közügyről, és egy nyilvános testület érintettségéről van szó, indokoltnak tartjuk széles körben közzétenni, ezért a Nyíregyházi Akciócsoport blogján keresztül is közöljük.

Két és fél hónapja hiába várjuk a Környezetvédelmi Kerekasztal újbóli összehívását, amit már hetekkel ezelőtt kezdeményeztünk. [A szervezeti és működési szabályzat értelmében minimum kéthavonta üléseznie kell a Kerekasztalnak. Az utolsó ülés szeptember 15-én volt. Mivel az elnöki poszttal kapcsolatos szavazás még nem történt meg (csupán a jelölés), a Kerekasztal alelnökének felelőssége az ülés összehívása]

Különösen sürgetőnek érezzük a levegővédelmi témában illetékes felelősökkel való egyeztetést, szeretnénk tájékozódni, valamint segítséget nyújtani  azokban a feltétlenül szükséges operatív lépésekben, amelyeket az önkormányzat, illetve egyéb szervek megtehetnek.

Nyíregyháza levegőminősége több hete az ország legrosszabbjai közé tartozik, ami bármikor aggasztó lenne, de jelenleg, a COVID-járvány várakozásokat felülmúló újabb felfutása idején – amint azt tudományos közlemények igazolják – még közvetlenebb veszélyt jelent a nyíregyházi lakosok életére és egészségére.  Csalódottan vesszük tudomásul, hogy ez a folyamatosan fennálló és egyre súlyosbodó légszennyezettségi állapot (amit a Kerekasztal legutóbbi ülésén világosan előre jeleztünk) csak számunkra égető probléma.

Nagy csalódással fogadtuk 2021. november 24-én kelt levelüket, melyben közlik, hogy a kerekasztal üléseit bizonytalan időre felfüggesztik a járványhelyzetre hivatkozva. Kaptuk ezt azon a napon, amikor a városunk vezetősége ukrán delegációt fogadott, és a médiafelületeken maszk nélküli fotókat láthatunk a tárgyalásról. Ez az ellentmondó helyzet aligha kíván kommentárt. Tudomásul vettük, hogy értékrendjükben mennyire fontos a Környezetvédelmi Kerekasztal, a város lakossága életét, egészségét befolyásoló káros környezeti hatások. Természetesen megértjük, hogy a személyes összeülésnek vannak egészségügyi kockázatai ebben az időszakban, de a XXI. században semmi akadálya nem lenne pl. online megtartott üléseknek. A Kerekasztal megalakulásakor reménykedve, bizakodva fogadtuk a lehetőséget arra, hogy szakemberekkel, környezetvédelmi témákban tájékozott civilekkel összefogva meginduljon egy eredményes operatív tervezés és kommunikáció. Mostanra sajnos veszni látjuk annak reményét, hogy önkormányzati- civil összefogás jöjjön létre a lakossági szemléletformálásban, környezetvédelmi kérdésekben.

A megválaszolatlan levelek száma azóta is nő, fontos közérdekű információhoz nem jutunk hozzá továbbra sem. Kedvünket nem szegi, a magunk részéről elhivatottan folytatjuk amit elkezdtünk, saját erőforrásainkból, a lehetőségeink határait olyan irányban tágítva, ahol tényleges, a környezetvédelmet, városunk lakóinak egészségét valóban komolyan vevő partnereket tudunk találni. Ha a Városháza részéről továbbra is komoly a szándék minderre, annak szeretnénk mielőbb egyértelmű és világos jelét látni.

Tisztelettel: Zöld Akciócsoport Nyíregyháza
Nyíregyháza, 2021. november 25.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás