Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A világon ma több az elhízott, mint az alultáplált ember. A túlsúly szorosan összefügg az előre gyártott élelmiszerek, a cukrozott szénsavas üdítőitalok fogyasztásával. A multicégek nyerészkednek a harmadik világ elhízottjain.

Miközben a fejlett országokban lassul a növekedésük, a multinacionális élelmiszercégek, mint pl. a Nestlé, a PepsiCo és a General Mills egyre inkább a fejlődő országokban terjesztik agresszíven termékeiket, főként a feldolgozott élelmiszereket és a cukros üdítőket – írja elsősorban braziliai példát alapul véve terjedelmes riportjában a The New York Times. A lap szerint a gond ezzel az, hogy bár valóban csökkent az éhínség, ugyanakkor megszaporodtak a kóros elhízással járó egészségügyi problémák.  Az élelmiszerfogyasztási szokások megváltozása szakértők szerint együtt jár a cukor- és szívbetegségek számának hirtelen növekedésével olyan országokban, amelyek nemrég még éhínséggel és alultápláltsággal küszködtek.

A világon ma több az elhízott, mint az alultáplált ember, írja a lap, ugyanakkor a magas kalóriájú, tápanyagszegény élelmiszerek egy újfajta alultápláltságot okoznak, egy olyat, amelyben az emberek egyszerre túlsúlyosak és alultápláltak.

Az elhízásnak természetesen számos oka van, a genetikaitól kezdve az urbanizáción át a növekvő jövedelmekig. A Nestlé vezetői állítják, hogy termékeik segítettek enyhíteni az éhínségen, kulcsfontosságú táplálékot juttattak el olcsón a legszegényebbekhez, és termékek ezreiben csökkentették a cukor, a zsír és a só arányát. Mégis elismerik, hogy az elhízás egy olyan mellékhatása ennek a folyamatnak, amivel nem számoltak.

A cégnél a probléma egyik okának azt tartják, hogy ha az emberek megengedhetik maguknak, akkor többet esznek a kelleténél. A lap viszont azt látja a fő gondnak, hogy a multinacionális cégek az érintett országokban megváltoztatják a termelés struktúráját, a helyi mezőgazdaságot, kiiktatva az önellátó gazdaságokat. Táplálkozási szakértők szerint az elhízás szorosan összefügg az előre gyártott élelmiszerek, szénsavas üdítőitalok eladásával. Az ipar szerint azonban ezek az élelmiszerek elengedhetetlenek egy egyre növekvő számú, városi, növekvő jövedelmű embertömeg élelmezéséhez- írta a hvg.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás