Hirdetés

Matuzsálem fák, történeti és botanikus kertek közös fejlesztése a zöldturizmus jegyében. A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust „Bölcs fák” címmel közös programot valósít meg.

A matuzsálem fák történelmi korok, nagy események néma tanúi. Akaratlanul is vonzódunk ezekhez a termetes, méltóságot sugárzó élőlényekhez, és sokszor emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel őket. Minden fának története van – vagyis leginkább nekünk van történelmünk, mozgalmas történeteink, ezek az idős fák pedig kortársaink. A „nagy öregek”, a világ legidősebb vagy éppen legtekintélyesebb méretű fái közül sok látványossággá, zarándokhellyé vált – vagy épp ellenkezőleg: pontos helyüket titok övezi, így védik őket a túlzott turisztikai terheléstől.

A MATE Budai Arborétumának legidősebb matuzsáleme a csüngő bükk. Törzsében II. világháborús harcok során szerzett golyó- és repeszmaradványok rejlenek. fotó: Unger Tamás

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége 2021-ben indította el a „Bölcs Fák – a történeti kertekben lévő matuzsálem fák megőrzése és vonzerejük növelése a zöld turizmus jegyében” című projektjét. A szlovák Narodny Trusttal partnerségben a határ két oldalán, történeti és botanikus kertekben élő „bölcs fákat” gyűjtenek egybe, amelyek nem csak koruk miatt, hanem az őket övező történetek kapcsán is érdekesek és értékesek. A határvidéken számos olyan történeti kert található, melyek egykor egyazon birtokoshoz, családhoz tartoztak vagy ugyanaz a kerttervező mérnök, illetve kertész hozta létre őket. A projektben részt vevő, pozsonyi székhelyű Narodny Trust fő célja a szlovák kulturális és természeti örökség őrzése és a kultúrák közötti párbeszéd előmozdítása.

A két szakmai szervezet közös munkája lehetőséget ad a kölcsönös ismeretszerzésre és tapasztalatcserére is. Céljuk olyan hosszú távú együttműködés kialakítása, amely a határ két oldalán található közös örökségünk: történeti és botanikus kertjeink, arborétumaink megóvásához és a kertturizmus fejlesztéséhez hatékonyan járul hozzá. Az említett határ menti régiókban napjainkban több mint 60 kert fogad látogatókat. Az itt élő öreg, „bölcs” fák ezen kertek nagykövetei. A projekt lehetőséget biztosít a kertek támogatására, ezen idős fák állapotának felmérésével, egyes fák ápolásával, illetve a fák révén a kertek népszerűsítésével.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok központjában, az egykori Szapáry kastély udvarában élő 311 éves akácfa Közép-Európa legöregebb akáca. fotó: Unger Tamás

A támogatás lehetővé teszi speciális eszközök beszerzését is, amelyek megkönnyítik a fák szakszerű vizsgálatát, továbbá kezelési tervek készítését, hogy a fák szépségét és enyhet adó árnyát minél tovább élvezhessük, egyben egyedi természeti értéküket megőrizzék. Határon innen és túl egy-egy fa megújulását egy napos kulturális fesztivállal ünneplik majd meg. Tíz kiválasztott bölcs fa izgalmas történetét audioguide segítségével ismerhetik meg a látogatók, de weboldal és videók is segítik majd az érdeklődők tájékozódását. A kertfenntartók számára képzést biztosítanak, és turisztikai szakembereket, illetve újságírókat várnak a kerteket felfűző tanulmányútra.

Az SKHU/1902/4.1/110 WISE TREES projektet az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatja 2021. január elseje és 2022. április 30. között 169 960 EUR összeggel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás