Hirdetés

Május 19-én Budapesten járt Günther Oettinger, az Európai Bizottság német biztosa, aki jelenleg a digitális ügyekért és a technológiai fejlesztésekért felelős Brüsszelben. A Moszkvában is befolyásos német üzletember segíthetnek a magyar kormánynak. Oettinger, Mangold és Orbán titkos találkozóján állítólag szóba került a paksi bővítés. Talán a német cégek is kaphatnak a koncból?

  •  
  • – Brüsszel lassan egy éve vizsgálja, hogy leállítsa-e a paksi atomerőmű bővítését.

    – A magyar kormány abban bízik, hogy német közbenjárással át lehet tolni az Európai Bizottságon a beruházást.

    – Egy Moszkvában is befolyásos német üzletember és az EU német biztosa segíthetnek a magyar kormánynak.

  •  

Május 19-én Budapesten járt Günther Oettinger, az Európai Bizottság német biztosa, aki jelenleg a digitális ügyekért és a technológiai fejlesztésekért felelős Brüsszelben. A műszaki egyetemen adott elő a Jövő autói című konferencián, amit Orbán Viktor nyitott meg. Más nyilvános közös programjuk nem volt, de a 444.hu úgy tudja, hogy nem a sofőr nélküli autókról szóló tanácskozás volt Oettinger érkezésének legfontosabb oka. A látogatás állítólag összefüggött a paksi atomerőmű bővítésével, és így Lázár János néhány nappal később esedékes brüsszeli tárgyalásával, illetve Szergej Lavrov orosz külügyminiszter budapesti látogatásával is.

Állítólag Oettinger nem egy menetrendszerű járaton érkezett Magyarországra, hanem egy német üzletember, Klaus Mangold magángépével szállt le Budapesten. Úgy tudjuk, hogy a konferencia után Oettinger, Mangold és Orbán külön is találkoztak, és ekkor került szóba a paksi bővítés. A két német befolyásával és kapcsolatrendszerével segíthet felpörgetni a Brüsszelben elakadt beruházást.
 

Oettinger engedte át 2013-ban a paksi beruházást

 

Günther Oettinger a Barroso vezette, előző bizottságban energetikai biztos volt, és így ő volt hivatalban akkor is, amikor 2013 decemberében a hozzá tartozó főigazgatóság előzetesen jóváhagyta a magyar-orosz megállapodást a paksi bővítésről. A bővítéssel kapcsolatos alaposabb vizsgálatok csak később, már a Juncker irányította bizottságban kezdődtek.

 Klaus Mangold és Vlagyimir Putyin megtekintenek egy müncheni kiállítást. Fotó: AFP 

Klaus Mangold jelenleg egy német tanácsadó irodát vezet, és ő az elnöke a Német Gazdaság Keleti Bizottsága nevű szervezetnek. Ebben a minőségében nagyon fontos közvetítő a német cégek és az orosz politika között, Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalával közvetlen kapcsolatban áll. Klaus Mangold már korábban is közvetített Paks ügyében a Figyelő szerint.

A találkozóról és az Oettinger – Mangold közös utazásról csak névtelenséget kérő emberektől hallottunk, a találkozó megtörténtét hivatalosan nem erősítették meg. Egy kormányzati illetékes annyit közölt csak, hogy a kormány minden lehetséges partnerrel kész tárgyalni fontos ügyekben. Az Európai Bizottság már két hete nem válaszol az útról szóló kérdéseinkre, még azt sem árulják el, hogy Oettinger biztos repülőjegyét ők fizették-e. Mangold tanácsadói irodája sem válaszolt megkeresésünkre.
 

FOLYTATÁS A 444.hu-n:  Régi ismerősök

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás