Hirdetés
Forrás: népszava

A rekordokhoz közelítő hőség miatt erdő- és bozóttűz, emellett villámárvíz és tájfun is fenyeget a világon. A WHO főigazgatója a világ egyik legforróbb napján cselekvésre buzdítja az országok vezetőit, mert a klímaválság előttünk zajlik.

Az előrejelzések szerint a világ számos részén a mai lesz a legmelegebb nap, és a klímaválság már nem figyelmeztetés, hanem a valóság, velünk történik – jelentette ki Twitter-bejegyzésében Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. A The Guardian beszámolója szerint a főigazgató egyben arra buzdította a világ vezetőit, hogy cselekedjenek, bár ebben a földrészeken átívelő rendkívüli helyzetben nem részletezte, hogy mit.

Úgy tűnik, a világ tájairól érkező hírek alátámasztják a vészharang kongatását.
Ezekben a napokban a világ legforróbb helye az Egyesült Államokban van: Az amerikai országos meteorológiai szolgálat szerint Death Valleyben (Halál-völgy), amely Kalifornia középső részének Nevada határa mentén húzódik, a hőmérséklet vasárnap elérte az 53,3 Celsius fokot vasárnap a találóan elnevezett Furnace Creeknél, magyarul a Kemence-pataknál.
halál völgye USA extrém hőség 2023 július 16 kép: Getty mages

A The Guardian megjegyzi, ugyanitt volt a Földön valaha mért legmelegebb hőmérséklet 1913 júliusában, amikor 56,7 Celsius fokot mutatott a hőmérő, és ezen a tájon is csak néhányszor mértek a rekordot megközelítő hőmérsékletet. Ugyanakkor az Egyesült Államok más részein a víz tombol: Pennsylvaniában villámárvíz pusztított a múlt heti heves viharok nyomán,  öten meghaltak, két gyermek – egy kilenc hónapos kisfiú és kétéves húga – pedig eltűnt. A kicsik édesanyja az árban lelte halálát, míg édesapjuk és kistestvérük megmenekültek.

Európa déli tájain is tombol a hőség, A görög fővárostól, az Athéntól délre fekvő tengerparti üdülőtelepülések közelében tomboló „vadtüzek” széllel megtámogatva számos házat és autót pusztítottak el. Tegnap a közeli tengerpart üdülőhelyei kerültek veszélybe. A hatóságok több településen evakuálásra szólítottak fel, de volt, ahol emberek rekedtek a tűzzel körülvett házakban, egy lovaskubban pedig lovakat és kutyákat ejtettek foglyul a lángok.

bozóttűz oltás Görögországban kép: Nephele Nomikou  SOOC / AFP

Olaszországban még csak most adták ki a hőségriasztásokat, és a következő napokban sok itáliai településen mutathat 40 foknál is többet a hőmérő. Az olasz  egészségügyi minisztérium a házhoz hívható szolgáltatások számának növelésére buzdította a régiókat, a kórházakban pedig „hőközpontokat” állítanak fel a sürgősségi esetek ellátására.

Nem csak délen van gond:  tudósok arra figyelmeztettek, hogy az Egyesült Királyság és Írország partjainál fellépő tengeri hőhullám komoly veszélyt jelent a fajokra. A tenger hőmérséklete, különösen Anglia északkeleti partjainál és Írország nyugati részén, több fokkal meghaladja a normál értéket, ahogy már tavasszal is rekordokdőltek meg.

Az időjárás csapásait nem ússzák meg Ázsiában sem: Kína partjait elérte a Talim nevű tájfun, Hongkongban és Makaón bezártak az iskolák, leállt a tömegközlekedés, 16 repülőjáratot töröltek, még a tőzsde sem nyitott ki. A hatóságok a lakosságot és a turistákat is arra szólították fel, hogy maradjanak biztonságos helyen, kerüljék a strandok környékét, mert árvizek és földcsuszamlások keletkezhetnek. Egy közeli olajfúró-telepről és hasonló partmenti ipari létesítményekből 9800 dolgozót evakuáltak.

Nyitókép: hőség Kalkutta India taxis Debarchan Chatterjee NurPhoto / Shutterstock

Kapcsolódó anyagok:

Egyre forróbb, szárazabb, aszályosabb Spanyolország

Heti kánikula: egyes megyékben 39 Celsius-fok is lehet

Így védekezik Bécs a hőség ellen

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás