A rovat kizárólagos támogatója

Ma a Zöld Budapest szempontjából négy fontos kérdésben foglalt állást a Főváros Közgyűlése – közölte Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze.

1. Elfogadta a Népliget Stratégiai Tervét, ezzel négyre ugrott azon fővárosi nagyparkok száma (sorrendben: Margitsziget: 2009, Gellért-hegy: 2020, Vérmező: 2021, Népliget: 2021) amelyek önálló jövőképpel rendelkeznek. A lehető legszélesebb konszenzus kialakítva, a részvételiség és a korai bevonás változatos eszközeivel szondázva meg a terület használóit alakultak ki ezek a jövőképek, s így ezentúl bármilyen fejlesztési elképzelést ezen a szűrőn keresztül tudunk támogatni vagy elutasítani az adott parkban.
A Népliget Stratégiai Terv kapcsán különös hálával tartozunk a Tegyünk Együtt a Népligetért facebook csoportnak, a X. kerületi főépítész irodának, a BFK-nak, a NIF-nek és a Budapest és Agglomerációja Fejlesztéséért felelős Államtitkárságnak, hogy partnerek voltak abban, hogy ez a soktulajdonosú történeti parkunk megtegye az első lépéseit a hosszú rehabilitációs úton. Ráfér. Azt reméljük, hogy a jövő évben konkrét részletesebb tervezéseket és kisebb de fontos beavatkozásokat is el tudunk indítani e stratégiát sorvezetőnek használva továbbra is számítva a partneri kapcsolatokra.

2. A közgyűlés elfogadta azt a tervünket is, hogy Budapest Grasslands címen egy 1,4 milliárd összértékű pályázatot nyújtsunk be az Európai Unióhoz, amivel három fontos természetvédelmi területünket, a Tétényi-fennsíkot, a Mocsáros-dűlőt és a Kőérberki szikes rétet hozhatjuk jobb állapotba az invazívok legeltetéses kordában tartásával, a romeltakarítással, a hulladékmentesítéssel, vagy éppen a vízháztartás javításával. Itt is rendkívül széles partnerséget építettünk civilek, cégeink, érintett kerületek tevőleges részvételével, önrészben vállalt segítségekkel, szakértőkkel, a Magyar Honvédség, a Pilisi Parkerdő és Duna Ipoly Nemzeti Park segítő részvételével, s azt reméljük hogy ha nyerünk az 7 éves természeti rehabilitációs munkát ad majd nekünk, s a természet biológiai sokféleséggel hálálja meg a tájgyógyítást. A pályázattal november végére készülünk el teljesen. Előterjesztői kiegészítésként egyúttal Budapest csatlakozott az Edinburgh-i Nyilatkozathoz, ami az európai városok biodiverzitás-megőrzési elkötelezettségét nyilvánítja ki.

3. A közgyűlés döntött arról is, hogy az I. kerület csatlakozhat a BP Fatárhoz, a technikai egyeztetés után hamarosan Budavár fái is láthatóvá válnak a fővárosi, a XIII kerületi, a XIV. kerületi és a VI. kerületi fák mellett. Alig várjuk!

4. Végül de nem utolsósorban a közgyűlés döntése nyomán végre elkezdhetünk életet lehelni a tetszhalott Lomb Alapítványba, amely a kilencvenes évek vége óta diszfunkcionál. Az alapítvány új neve mától: Zöld Budapest Alapítvány. Kaphat működő kuratóriumot, elindulhat a közhasznúság felé. Az vele a Klíma Főosztállyal rögzített közös célunk, hogy mindazok a cégek, akik érdekeltek a kibocsátásuk csökkentésében, a karbonlábnyomuk lenullázásában, azok támogathassák a főváros zöld programjait és törekvéseit. Nincs olyan pénz, amit ne tudnánk elkölteni zöldítésre, zöldebb működésre, de a költségvetésünk erre ma erős limit. Minden külső forrás jól jön a közös sikerhez, ha fel kell venni a harcot a klímaváltozással.

Haladunk. A Radó Dezső Terv és a Klímastratégia mentén. Nagy köszönettel tartozok ezért minden kollegámnak, a BKM Zrt Főkert Divíziójának, magának a BKM Zrt vezetésének, a BFVT kft-nek és a hivatal összes érintett munkatársának –írta Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze FB oldalán.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek