Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Akár napokon belül megoldódhat a szemétkérdés Budapesten, így egyelőre elmúlni látszik a veszély, hogy február közepétől szemétben fog fürödni a főváros.

Az atlétikai világbajnokság azért került elő a budapesti szemétszállítással kapcsolatos vitában, mert a december 31-ei kormányhatározat elfogadta a Fővárosi Közgyűlés javaslatcsomagját, amelynek fontos része volt az a feltétel, hogy a 2018-ban megkötött megállapodás Tarlós István és a kormány között életben van – mondta tegnap délutáni sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.

A főpolgármester a héten a 24.hu-nak adott interjújában üzent a kormánynak. Arról beszélt, hogy az állami kukaholding egyelőre nem fizette ki a fővárosi szemétszállítást és hulladékgazdálkodást végző FKF-nek az elvégzett feladataiért járó pénzt, ami évi 10 milliárd forint mínuszt jelent Budapestnek. Azt közölte: az atlétikai világbajnokság rendezését csak akkor erősíti meg, ha a kukaholding fizet, hiszen ez is a megállapodás része.

A városvezető most arról beszélt: Budapest joggal számít arra, hogy a szemétdíj arra lesz felhasználva, hogy megoldja az ő szemétproblémájukat. „Ez egy évi 10 milliárd forintos probléma” – tette hozzá. Karácsony elmondta azt is, hogy tegnap megjelent az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy rendelete, amely alapján úgy látják, hogy a főváros hozzájuthat a pénzéhez. „Elindult a szakmai egyeztetés, most már megvan a jogszabályi feltétel” – mondta Karácsony, aki szerint ezzel megtették az első, nagyon fontos lépést.

„Most úgy tűnik, hogy meg fog oldódni a probléma, biztató a helyzet, akár napokon belül megoldódhat, ehhez az kellene, hogy a kormány kezdeményezze a hulladéktörvény módosítását” – mondta a kifejezetten optimistának tűnő főpolgármester, aki szerint ezzel együtt is régi problémát jelent az állami kukaholding, „aminek működését az élet szinte semmilyen szinten nem igazolta, ezért a lehetetlen, mindenki számára terhes helyzetet meg kell szüntetni”.

Karácsony szerint már csak azért is szükség lenne erre a lépésre, mert a rendszer mai működése lehetetlenné teszi, hogy a főváros saját fejlesztésekbe fogjon a hulladékkezelés területén. „Márpedig komoly céljaink vannak arra vonatkozóan, hogy környezetbarátabbá tegyük a rendszert.”

Tíz napja vitatkoznak

Az egész ügy január hetedikén tört ki, amikor Karácsony Gergely egy Facebook-posztban értetlenkedett amiatt, hogy “az állami kukaholding vezérigazgatója felülírja magát a miniszterelnököt”. Ennek előzménye, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., azaz az állami hulladékkezelő arról tájékoztatta a fővárost, hogy az eddigiektől eltérően a beszedett pénzt már nem fogja teljes összegben továbbutalni az Fővárosi Közterület-fenntartónak (FKF). A kukaholding a törvényi szabályozásra hivatkozik, az FKF viszont azt szeretné, hogy az általa elvégzett munka után járó összeg, levonás nélkül jusson el hozzájuk, ahogy a Tarlós István vezette időszakban is történt, enélkül ugyanis évi 10 milliárd forintos mínusz éri a fővárost.  Mindez Karácsony megfogalmazásában úgy hangzott, hogy „amit egy budapesti azért fizet, hogy tiszta legyen a környezete, a városa, azt az állami vállalat elkölti másra. Ezzel érdemben veszélyezteti az FKF működését, a hulladékszállítás biztonságát.” Ezért állítja azt is Karácsony, hogy a kukaholding vezetője felülírja a miniszterelnököt, mert Orbán Viktor azt ígérte, hogy továbbra is betartja a főváros és az állam között, még Tarlós István főpolgármestersége idején kötött megállapodást, amiben szó szerint az áll, hogy

Budapesten továbbra is az FKF végzi a hulladék begyűjtését és szállítását. Az FKF a fővárosi hulladék begyűjtéséért és elszállításért járó, az NHKV részére számlázásra átadott követelést az NHKV az FKF általi korábbi beszedési hatékonyság arányában – a központosított beszedés keretei között – havi ütemezésben visszautalja a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. részére.

A vita egyébként nem új, a főpolgármester már novemberben jelezte Orbán Viktornak, hogy a hulladékgazdálkodás finanszírozása a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. miatt botrányossá vált, ezért felvetette a főváros kiléptetését a szemétdíj központosított beszedési rendszeréből-írta a HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás