Hirdetés

Ha 4 helyett 8 évig használnánk egy átlagos laptopot, 16 éves távlatban feleződne a számítógép-használatunk karbonlábnyoma, és ez igaz a mindennapjaink során használt elektronikus eszközök jelentős részére az okostelefontól a tableten át a vezeték nélküli fülhallgatóig, de még az elektromos fogkefére is.Csakhogy ezeket az eszközöket nem is olyan egyszerű két-három évnél tovább használni, mert a beépített akkumulátoraik ennyi idő alatt elfáradnak. Lecserélni pedig nem lehet az aksit, mivel úgy készítették el az eszközök nagy részét, hogy beleragasztották azokat a készülékházba. Ezzel gyakorlatilag aláírták a gyártásnál az adott eszköz halálos ítéletét egy adott időtartam és használati ciklus teljesítése után, ami általában három-négy év.

A Washington Post cikke szerint viszont a klímaválság közepette ideje lenne a fogyasztóknak rávennie a gyártókat arra, hogy felhagyjanak a gyakori eszközfrissítés gyakorlatával, és másképpen képzeljék el a termékeik életciklusát.

A pazarló gyakorlat egyszerűen nem fenntartható tovább. A gond csak az, hogy a nagy gyártók többsége jelenleg még azt sem teszi meg, hogy elárulja a termékével kapcsolatban a betervezett életciklust.

Bár az Apple telefonjaiba ragasztott akkumulátort ma már ki lehet cserélni szervizben – és valamennyire a készülékek otthoni javítását is lehetővé tették -, a vezeték nélküli fülhallgatójukat még mindig úgy gyártják, hogy a benne lévő akkumulátor elfáradásával az egész eszköz javíthatatlanná válik. Ugyanez a helyzet a legnagyobb márkák elektromos fogkeféivel.

Persze vannak olyan gyártók, akik kedvezményt adnak az előző, használt eszközért. Ez valamit mérsékelhet a káros következményeken, de nem vagyunk vele sokkal beljebb.

Igazi hatása annak lenne, ha egy-egy eszközt lényegesen tovább használnánk. Ehhez viszont vagy rá kell venni a gyártókat, hogy ezt a szempontot is figyelembe vegyék a tervezésnél és az előállításnál, vagy egyenesen kötelezni kellene őket arra, hogy felhasználó által cserélhető akkumulátorokkal gyártsák az eszközeiket.

A lap felsorol konkrét ötleteket is, amelyekkel próbálkoznak különböző országokban:

Fogyasztóvédelem kötelezhetné a cégeket, hogy ráírják az eszközeikre az akkumulátorciklust, és azt, mennyibe kerül az akkumulátort kicserélni az adott eszközben.

Franciaországban bizonyos termékeken fel kell tüntetni egy 1 és 10 közötti skálán mozgó értéket, ami az eszköz javíthatóságát jelzi.

A gyártókat lehetne kötelezni, hogy javítóeszközökkel, ügyfélszolgálattal segítsenek a felhasználóknak a beragasztott akkumulátor önálló kicserélésében.

A G7 gazdasági portál szerint egyes aktivisták azt akarják elérni Európában, hogy teljes egészében tiltsák be a hatóságok a nem cserélhető akkumulátorok használatát. Ha ez megtörténne az okostelefonok és tabletek esetében, az egész szektor károsanyag-kibocsátása 30 százalékkal csökkenne 2030-ra pusztán ettől az intéskezdéstől.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás