Hirdetés

Az V. kerület tegnapi döntése szerint a Kossuth téren kivágott fák kötelező pótlásaként Csepelen és a Tabánban fognak fákat ültetni. Ezzel a Nemzet Főtere miatt a Belváros környezeti minősége tovább romlik.

A Kossuth téren tavasszal jogellenesen, az egyeztetés lehetőségét is kizárva vágtak ki tömegesen egészséges fákat, hogy a birodalmi léptékű csupasz tér – kormányzati terminológia szerint a Nemzet Főtere – létrejöhessen. A jogszabályok szerint, ha egy fa egy „kiemelten fontos” beruházás útjában áll, akkor legalább a terület környezeti minőségét meg kell őrizni, és új fák elültetésével kell pótolni a kivágottakat. Ezzel szemben a Kossuth térre a pótlási kötelezettségnek kevesebb, mint harmada (133 db fa) kerül, a többi 297 db az I., a VII. és a XXI. kerületbe lesz elültetve. Ebből is a legtöbb (188 db) Csepelen próbálja javítani az V. kerület levegőminőségét. A fulladozó belvárosiakat pedig kárpótolja, hogy jól láthatják a Parlamentet, ahonnan Rogán Antal kerületi polgármester budai zöldövezeti lakásába megy haza esténként.

Az V. kerületi Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottság tegnapi ülésén érdemben megvizsgálni sem voltak hajlandóak, hogy a Belváros területén, fasorokban, tömbbelsőkben, óvoda- vagy iskolaudvarokon elültethetők-e a fák.
Kossuth téri fák pótlása előterjesztés (pdf 2,5 MB)

Miközben a fővárosban minden ötödik közúti fasori fa pótlásra szorul, a csemetéket – egy kitekert jogszabályi okoskodás miatt – nem a közeli V., VI., VII. és XIII. kerületek fasoraiban ültetik el, hanem a Tabánban és Csepelen. Pedig a legrosszabb helyzetben éppen a belső kerületek vannak, ahol az egy főre jutó zöldfelületi arány 4 m2/fő, ami még a Budapesti átlagnak is csak a fele, nemzetközi összehasonlításban pedig szánalmasan kevés. Az erősen beépített belső kerületekben a fa különleges érték, minden lehetőséget ki kellene használni, hogy növeljük a számukat. Az V. kerület abban az esetben járt volna el helyesen, ha saját területén belül, saját közterületein pótolná vissza a fákat.

Fakivágás a Kossuth téren Fakivágás a Kossuth téren
A képre kattintva galéria nyílik.

Az előterjesztés ráadásul nem fog a Belváros-Lipótvárosi képviselő-testület elé kerülni, nem állnak a nyilvánosság elé mindezzel, a szakbizottság döntésével az ügyet a kerület lezárja. Javasoljuk a kormány számára, hogy a Normafánál kivágni tervezett fákat a Börzsönyben ültessük majd el, mivel nyilvánvalóan ez szolgálja a budapestiek életminőségének védelmét!

Budapest, 2013. 10. 01.
Somfai Ágnes fővárosi képviselő
Árvai Péter V. kerületi képviselő
Párbeszéd Magyarországért

Kapcsolódó anyagok:

Fairtással ünnepli a Fidesz a Föld napját

Baltások

A Hivatal, az újságíró és a boltos a Falk Miksa utcában

A fák után a civil részvételt is kivágták

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás