Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Élesen és egyértelműen fogalmazott a 95 éves környezetvédő természetfilmes Attenborough az ENSZ klímakonferenciáján, ahol a világ vezetőinek mondta el, mit kell tenniük. Be kell következnie egy új ipari forradalomnak – mondta. Jelenleg egyetlen fejlett ország sincsen, amely fenntartható lenne, sőt, általában ezek a legnagyobb szennyezők.

A 95 éves David Attenborough egy mindössze 7,5 perces beszédbe sűrítette bele a klímakatasztrófa leglényegét, és mondta el a válság kezelésre alkalmas megoldást is az ENSZ most zajló 26. éghajlatváltozási konferenciáján (COP26) Glasgow-ban.

az elmúlt 10000 év légköri CO2 koncentráció változása

A világ leghíresebb természetfilmese grafikonon mutatta meg a legegyértelműbb bizonyítékot a klímaválságra. A szén-dioxid légköri koncentrációja több mint tízezer évvel ezelőtt 180 és 300 ppm között mozgott, majd tízezer éve ez a szám 270-280 ppm körül stabilizálódott. Ez egy stabil éghajlat kialakulását is jelentette egyben, a világ kevésbé lett kiszámíthatatlan és brutális, így az emberiség végre letelepedhetett, és megszülethettek az első civilizációk. Mint fogalmazott David Attenborough: az elmúlt tízezer évben a hőmérséklet, illetve a szén-dioxid koncentrációja jelentősen nem ingadozott, ma viszont már “bajban vagyunk, mert az a stabilitás, amitől mindannyian függünk, megtörik”.

A katasztrófa mértékét mutatja, hogy jelenleg a felmelegedésért leginkább felelőssé tehető üvegházhatású gáz, a szén-dioxid koncentrációja a légkörben 414 ppm, amely az ipari forradalom előtti időszak koncentrációjának 149 százaléka.

Attenborough szerint “mi vagyunk a legnagyobb problémamegoldók, akik valaha is léteztek a Földön. Értjük a problémát, és tudjuk, hogyan kell megállítani a szén-dioxid emelkedését”, tehát semmi akadálya nincs annak, hogy végre határozottan fellépjünk a bolygónk védelme érdekében.

“Több milliárd tonna szén-dioxidot kell kivonnunk a levegőből”, amit Attenborough szerint csak egy új ipari forradalom bekövetkeztével érhetünk el. A HVG idézte természetfilmes szerint: fenntartható innovációk milliói állnak ehhez már a rendelkezésre. Kiemelte végül, hogy a természet az emberiség szövetségese, azaz, ha regeneráljuk a környezetünket, az megfelelő mennyiségben fogja kivonni a szén-dioxidot a légkörből, és visszatér az egyensúly a bolygónkra. Grafikonon mutatta meg ugyancsak, hogy jelenleg egyetlen fejlett ország sincsen, amely fenntartható lenne, sőt, általában ezek a legnagyobb szennyezők.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás