Klímaváltozás gyarmatosítás alamizsnával és üres pózokkal

2022. január 3.

Hírek

Sajátos leírását adta az elmúlt 500 év történetének az ENSZ novemberi (COP26) klímavédelmi konferenciája kapcsán egy baloldali sajtóorgánum publicistája, aki arra a következtetésre jut, hogy a klímaváltozás okozta globális válság újabb formája annak, hogy a gazdag országok elnyomják a szegényeket.

Öt dolog, amit a Glasgow-i Éghajlatvédelmi Paktumról tudni kell

2021. november 17.

Hírek

Véget értek az ENSZ COP26 glasgow-i klímatárgyalásai, és leesett a kalapács a 197 ország által elfogadott Glasgow-i Éghajlat-Paktumra. Ha a 2015-ös Párizsi Megállapodás adta meg a keretet az országok számára az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, akkor hat évvel később Glasgow volt a globális diplomácia ezen csúcspontjának első nagy próbája. Mit tudtunk meg tehát a két hétig… Tovább »

Itt az idő a változásra!

2021. november 15.

Hírek

Túléltünk egy újabb klímakonferenciát, melynek eredményességét ma még csak abban mérhetjük le, hogy szerény számítások szerint a Glasgow-t megjárt repülőút során négyszáz repülőgép 13 ezer tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe, többet, mint amennyit 1600 skót lakos egy évben.

Mit értek el és mit nem Glasgow-ban a mind veszélyesebb klímaváltozás elkerülése érdekében?

2021. november 15.

Hírek

Összefoglalóan úgy értékelhető, hogy a közel 200 delegáció által folytatott glasgow-i egyeztetések során bizonyos ügyekben történt előrehaladás, de a legkritikusabbak esetében elfogadott kompromisszumokkal egyelőre nem sokkal került közelebb a világ e veszélyes folyamat még kellő időben történő megállításához. Faragó Tibor, c. egyetemi tanár összefoglaló értékelője a COP26 konferenciáról.

Elfogadták Glasgowban a COP26 klímaegyezményt – ismét csalódtunk a politikusokban

2021. november 14.

Hírek

Aki nagy elvárásokkal várta a Glasgow-i klímacsúcs végét, az tévedett. Voltak, akik emelni igyekeztek a tétet, de úgy tűnik, ezeknek nem felelt meg az ENSZ 26. klímakonferenciája. Megkötöttek néhány ígéretes megállapodást, de a kibocsátás-csökkentési vállalások szerények maradtak, és a záróegyezményt is felpuhították.

Az előző klímacsúcsnál több mint kétszer nagyobb volt a glasgow-i szénkibocsátása

2021. november 13.

Hírek

A brit kormány ugyan elkötelezte magát arra, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének Glasgow-ban zajló 26. ülését (COP26) szén-dioxid-semlegessé teszi, a tegnap befejeződött tanácskozás szénkibocsátása azonban több mint kétszer nagyobb lesz – több mint 102 ezer tonna – a két évvel ezelőtt Madridban tartott hasonló klímacsúcsnál.

A glasgow-i forró levegő azt jelenti, hogy itt az ideje a radikális vezetésnek

2021. november 13.

Hírek

Több mint 200 akadémikus a világ minden tájáról bírálta a glasgow-i klímacsúcs “vállalati foglyul ejtését”, és valódi zöld forradalmat sürgetnek a társadalmak szétesésének enyhítésére. Az UNFCCC COP26 átfogó határozattervezetének közzététele után nyilvános levelet írtak alá. A több mint 30 országból származó aláírók teljes listájában Magyarországról Rampasek, László A. neve is olvasható.