Hirdetés

Vannak olyan éttermek Rómában és a fővárostól északra Civitavecchia városában, ahol a különleges vendégeknek – kérésre – delfinhúst szolgálnak fel. Az ügyben már az olasz környezetvédelmi rendőrség is vizsgálódik.

Az Italia Uno oknyomozó riportere leplezte le az egyik éttermet, ahol a saláták tetején egy vékonyan szelt szárított delfinfilé volt. Az újságíró nemcsak filmre vette az éttermi étket, de a vendéglő tulajdonosával is elbeszélgetett a különleges fogásról, majd a hús egy részét további vizsgálatra a kabátzsebében kicsempészte. A bevizsgált húsról be is bizonyosodott, hogy delfinhús. A felvételekből kiderült, hogy az étteremtulajdonos külön figyelmeztette a vendégét, hogy ne felejtse: nem nála evett ilyet. Az újságírók vacsorája több mint száz euróra rúgott, pedig nem is volt benne bor.

Az ügyben immáron az olasz környezetvédelmi rendőrség is vizsgálódik és hivatalosan már indult is eljárás. Ciro Lungo a zöld rendőrség vezetője mielőtt látta volna a titkos riportot a TV-ben, arra gondolt, hogy ez csak valami újabb vicc lehet, de úgy tűnik, hogy a sötét húsú szárított delfinfilé iránt tényleg van kereslet. Kiderült, hogy a nagykereskedelemben, természetesen illegálisan, akár 900 eurót is fizetnek egy kilogramm delfinhúsért a vendéglősök.

Természetesen a nemzetközi védelem alatt álló delfin húsából készült ételek nincsenek rajta az étlapon, egyesek arról számoltak be, hogy angolul csak annyit kell mondani, hogy black és mindehhez friss hagymát, salátát és paradicsomot érdemes kérni.
Az oknyomozás következő állomása egy kikötő volt, ahol a halászok meséltek arról, hogy a delfinek általában véletlenül keverednek bele a hálóba, és amikor kiemelik az állatot, már elpusztult. Többen azonban hozzátették, hogy ha még él, akkor is agyoncsapják, mert titokban jó árat adnak értük. Sőt arra is kitértek, hogy mostanában szívesen halásznak a 2002-ben már betiltott húzóhálókkal olyan területeken, amelyek a delfinek kedvelt élőhelyei, hátha lesz „speciális” fogásuk. Annak érdekében, hogy ne ismerhessék fel az avatatlan szemek a delfint, a feldolgozóban levágják a fejüket, a farkukat, mindenüket, és ha véletlenül megállítják őket az ellenőrök, akkor azt mondják, hogy cápát ejtettek – írta a guardian.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás