Hirdetés
Forrás: index.hu

A kormány a közműszolgáltatások színvonalának egységesítése érdekében új közműtörvényt készít – írta ma a Népszabadság. Ma ugyanannyi vízért akár hétszer többet is kérhetnek az ország egyik, mint a másik szegeltében. Nemrég Rogán Antal jelezte, hogy a monopol közműszolgáltatások nonprofittá alakítását tervezi a Fidesz.

A lapnak Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: ez azt jelenti, hogy a különböző ágazati szabályokban szereplő, eddig is meglévő kötelezvényeket foglalnák egységes keretbe, ugyanakkor a meglévő törvényeket lényegileg érintetlenül hagynák. Hozzátette, hogy a rezsicsökkentésről más jogszabály rendelkezne.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy csökkenjenek a közműdíjak közötti, területektől függő, akár többszörös különbségek. A lap megjegyzi, hogy ma ugyanannyi vízért például akár hétszer többet is kérhetnek az ország egyik, mint a másik szegeltében.

Nemrég Rogán Antal arról beszélt, hogy a monopol közműszolgáltatások nonprofittá alakítását tervezi a Fidesz. A politikus azt mondta, a rezsicsökkentésnek bizonyos értelemben nincs vége, mert "abban gondolkodunk, hogy kell egy olyan törvényt alkotni, amelyik a közműszolgáltatásokat Magyarországon egy rendszerbe fogja". E rendszer lényege pedig az lenne, hogy a monopol közműszolgáltatásoknál nem lehetne tetemes profitot realizálni, hanem nonprofitnak kellene lenniük, vagyis a keletkező nyereséget vissza kellene fordítani például a szolgáltatás színvonalának emelésébe.

A Fidesz belső ügyeit ismerő forrásaink szerint Orbán Viktor kormányfő találta ki, hogy legyen nonprofit a közműszektor. Az ötletet viszont már a frakció gondolta tovább, a szemétszállítás mintájára minden közműcégben többséget akar az állam. Egyelőre nincs írásos koncepció, az NGM novemberre készít ilyet. Az energiacégek egyetemes szolgáltatói kivétel nélkül veszteségesek, persze lehet, hogy a kabinet teljes cégcsoportok többségi tulajdonszerzésében gondolkodik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás