A rovat kizárólagos támogatója

A Közösségi Költségvetés keretében korábban egy a Mester utca fái közötti járdaburkolatok felbontására, és ott kiemelt növénykazettákban évelők ültetésére nyert támogatást egy alulról jövő kezdeményezés. A projekt előtt a FŐKERT átvizsgálta a Mester utca fáit és néhány platán esetében a favizsgálat olyan kockázatokat tárt fel, ami miatt ezek a fák tovább már nem megtarthatók.

Az utóbbi hetek 114-120 km/h órás extrém szelei miatt talán egyre kevesebbeket kell arról meggyőzni, hogy bizony néha a rossz egészségi állapotba került fákat biztonsági okból ki kell vágni, időben le kell cserélni. Ez messze nem érint minden fát a Mester utcában, a FŐKERT tényleg az utolsó pillanatig megtartja a fákat, ameddig az biztonsággal lehetséges. Sajnos a platánnak az egészséges fejlődéshez nagyon nagy hely kell, s ez a túlburkolt belvárosban, hatalmas közműterhelés és állandó út és közmű karbantartás miatt akkor is a legyengülésükhöz vezet, ha egyébként mindent megtesznek a megmentésükért. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a platánoknak Budapesten a parkokban van jövője, s ez a jövő is egyre borúsabb egy új betegség, a platánvész miatt, amely a spanyol őshazában és nyugaton már igencsak szedi áldozatait.
Tudjuk, hogy egy-egy platán eltűnése érzelmi sokk, ugyanakkor nekünk arra is kell figyelni, hogy ne történjen vagyoni vagy személyi kár, baleset. Éppen ezért a beavatkozás előtt a IX. kerülettel egyetértésben és partnerségben bejárásokat hirdettünk meg a Mester utcában, ahol mindenki, aki aggódik az utca fáiért korrekt tájékoztatást kaphatott, a kerület pedig partner volt abban, hogy ezek a hírek időben eljussanak az érintettekhez. Ebben különösen köszönjük a kerületi főkertész, Cserna Hajnalka munkáját.
Ez a tájékoztatás persze sosem tud teljes lenni, a hatalmas médiazajban eltűnnek a lokális ügyek. Ám amikor egy kerületi felületen egy aggódó lakó a “Vágják az egészséges fákat a Mester utcában” posztot helyez el például egy ilyen fotóval illusztrálva, ahol azért az egészségesség vizuálisan is jól láthatóan nem felel meg a valóságnak, akkor nekem komoly kérdéseim lesznek arról, hogy a poszt gazdája szerint mit tekintsünk egészségesnek? Ha az egészséges iróniát nem vettem észre, akkor viszont bocsánat. (A most kivágott fákat természetesen a FŐKERT egy éven belül pótolja majd a kerületi szabályoknak és előírásoknak megfelelően)

Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás