Hirdetés
Forrás: greendex

Hatásos megoldás lehet az élelmiszer-pazarlás ellen, ha nem ragaszkodunk annyira az élelmiszerek csomagolásán található lejárati dátumhoz, mert míg a „Fogyasztható” megjelölés a gyorsan romló hús- és tejtermékek esetében teljesen rendben van, a „Minőségét megőrzi” jelölésnek viszont semmi köze az élelmiszer-biztonsághoz.

A lejárt szavatosságú vagy sérült élelmiszerek összegyűjtésével foglalkozó Food Shift nevű kaliforniai nonprofit vállalkozás ügyvezetője, Patty Apple szerint az emberek leolvassák a dátumot, és úgy vélik, hogy azután már az élelmiszer ehetetlen, romlott, és eldobják, miközben ezek a dátumok nem azt jelentik, hogy azontúl már ne lenne ehető vagy ne lenne éppen tápláló.

Az egyértelműbb címkézési és adományozási szabályok segíthetnének az olyan nonprofit szervezeteknek, mint a Food Shift, amely szakácsokat képez a megmentett élelmiszerek felhasználására. Apple szerint még kutyakaját is készítenek túlérett banánból, visszanyert csirkezsírból és egy sörfőzde elhasznált gabonájából.

Az Egyesült Királyságban a Sainsbury’s és a Marks&Spencer által forgalmazott előrecsomagolt gyümölcsön és zöldségen nincs rajta a „Minőségét megőrzi” jelzés, az Európai Unióban pedig már jelezték, hogy év végéig felülvizsgálják az élelmiszerek szavatossági idejére vonatkozó előírásokat, és nagyon fontolgatják a  címke teljes visszavonását.

Az ENSZ becslései szerint a világ élelmiszertermelésének 17%-a megy évente kárba; ennek nagy része a háztartásokból származik.

Az Egyesült Államokban a ReFED szerint a rendelkezésre álló élelmiszerek 35%-a meg sem fogy. Ez rengeteg elpazarolt energiát jelent – beleértve a vizet, a földet és a munkaerőt, amely az élelmiszertermeléshez szükséges -, valamint magasabb üvegházhatású gázkibocsátást, amikor a nem kívánt élelmiszer a hulladéklerakókba kerül.

A legtöbb ember azt hiszi, hogy ha az van ráírva, hogy “fogyasztható”, “fogyaszthatósági idő” vagy “szavatossági idő”, akkor egyiket sem lehet megenni. Ez valójában nem így van – mondta Richard Lipsit, aki a kaliforniai Pleasantonban egy Grocery Outlet üzlet tulajdonosa, amely akciós élelmiszerekre specializálódott.

Lipsit szerint a tej a fogyaszthatósági idő lejárta után akár egy héttel is biztonságosan fogyasztható. Dana Gunders, a ReFED ügyvezetője szerint a konzervek és sok más csomagolt élelmiszer még évekkel a “fogyaszthatósági idő” dátum után is biztonságosan fogyasztható. “A testünk nagyon jól felismeri a romlás jeleit, amikor az élelmiszer már nem ehető. Elvesztettük a bizalmunkat ezekben az érzékszervekben, és helyette a dátumokban bízunk” – mondta Gunders. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) azt javasolja a fogyasztóknak, hogy a szín, az állag vagy a textúra megváltozását figyeljék annak megállapításához, hogy az élelmiszerek fogyaszthatók-e még az apnews.com szerint-melyet a greendex szemlézett.

Van olyan élelmiszer, ami a lejárati időn túl is bátran fogyasztható, másokat viszont jobb azonnal kidobni.

A lágyabb sajtok, például a ricotta, a krémsajt vagy a kecskesajt érzékenyebbek a baktériumokra, ezért a lejárati idő végén, vagy a romlás első jelére ki kell dobni őket, attól függően, hogy melyik következik be előbb. Általános szabály, hogy minél lágyabb a sajt, annál rövidebb az eltarthatósága. Ez a krémsajtnál maximum 2 hétnek, a ricottánál pedig 1 hétnek felel meg.

Jó tudni, hogy a mustár akár 1 évig is eláll a hűtőben, addig a salsa szósz csak 1-2 hónapig, a BBQ-szósz 4 hónapig, a majonéz 2 hónapig, a ketchup pedig 6 hónapig.

A nyers, természetes eljárásokkal feldolgozott gyümölcslevek magas tápanyagtartalmuk miatt hihetetlenül népszerűek az egészségtudatos vásárlók körében. A hagyományos gyümölcslevekkel ellentétben, amelyek a káros baktériumok elpusztítása és az eltarthatóság növelése érdekében hőkezelésen esnek át, ezeket a nyers leveleket nem pasztörizálják, így sokkal érzékenyebbek a bakteriális szennyeződésekre.

Egyes hidegen sajtolt gyümölcslevek a nagynyomású feldolgozásnak köszönhetően (amelyet hidegpasztőrözésnek is neveznek) 30 napig is frissek maradnak, de felbontásuk után hűtést igényelnek, és fogyasztásukkal legfeljebb 5 napig lehet várni. A málna és az eper mindössze 2 napig tartható el, az áfonya viszont 2 hétig is kitarthat. Az előrecsomagolt salátakeverékek addig állnak el, mint a lejárati dátumuk.

Az ajánlások szerint a darált húst a vásárlástól számított 2 napon belül el kell fogyasztani, vagy le kell fagyasztani, függetlenül attól, hogy marhából, disznóból, pulykából vagy más állatból származik-e. A friss hús még érzékenyebb, a hűtés ellenére még akár aznap megromolhat, ha nem elég jó minőségű. A halak viszont légmentesen lezárt csomagolásban akár 3 hónapig is eltarthatók a mélyhűtőbe téve.


Háttér
Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel. Fogyaszthatósági idő: a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.

Minőségmegőrzési idő: a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók. Részletek:  Attól még ehető, hogy lejárt a minőségmegőrzési idő

Kapcsolódó cikkek:

Élelmiszerhulladékaink felét elkerülhetnénk

Hogyan pazaroljuk az élelmiszert?

Minőségmegőrzési idő, fogyaszthatósági idő – mi a különbség? +nyitókép forrása

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás