Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Az energetikai közbeszerzés keretösszegét 500 milliárdról sikerült letornászni, de még így is rekordnak számít – a nyertesek közt jól ismert neveket találunk.

Korábban a HVG is írt arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI) nettó 500 milliárd forint keretösszegű közbeszerzési eljárást írt ki a közszféra uniós támogatású energiahatékonysági beruházásainak megvalósítására. Ez az összeg olyan óriási, hogy még a csökkentett, 200 milliárdos közbeszerzés is rekordnak számít.

A keretösszeget az után csökkentette a kiíró, hogy az Együtt – ahogy arról Berkecz Balázs, a párt elnökségi tagja a blogjában is ír, – az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult, attól félve, hogy egy ilyen mértékű közbeszerzést biztosan szétlopnának. Vizsgálat végül nem indult, de azt az Orbán-kormány is belátta, hogy érvénytelen pályázatot írt ki, és kevesebb mint a felére csökkentette az pályázható összeget.

Július 29-én megjelent az unió közbeszerzési közlönyében a pályázat eredménye, amely szerint a Dél-Konstrukt Zrt./ZERON Zrt., a West Hungária Bau Kft. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerték a közbeszerzést. Berkecz posztjában leírja, hogy a Zeron Zrt. "több Fidesz-közeli beruházásban tevékenykedett már", a West Hungária Bau tulajdonosai pedig közismerten sok üzletben voltak partnerei a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségeinek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás