Hirdetés

Az Eurostat ma közzétette az egy főre lebontott háztartási fogyasztásokat a különböző uniós tagállamokban. A statisztika szerint egy német, vagy svéd háztartás kétszer olyan jól él, mint egy magyar. A listán mögöttünk már csak Horvátország, Románia és Bulgária.

Kétszer olyan jól él egy német, vagy svéd háztartás, mint egy magyar – derül ki az unió statisztikai hivatala, az Eurostat ma közzétett statisztikáiból. Az Eurostat a vásárlóerő paritáson mért egyéni fogyasztást (AIC) mérte az EU 28 tagállamában és Európa más országaiban.

Nem meglepő módon a gazdagabb országokban jelentősen nagyobbak a költési lehetőségek, mint a szegényebbekben. Luxemburg például az uniós átlag 138 százalékát hozza, őket követik a németek 125 százalékkal, a listán a továbbiakban a többi skandináv és nyugat-európai állam található.
 

Alulról a harmadikak vagyunk

forrás:

A régióból Litvánia áll az első helyen az EU-átlag 78 százalékával, őket követik a szlovének, lengyelek, szlovákok, csehek és lettek. Magyarország az uniós átlag 63 százalékán található, holtversenyben az észtekkel, csak a horvátokat, románokat és bolgárokat tudtuk lekörözni.  Megjegyzendő, hogy az értékek jelentősen együttmozognak a GDP-vel: amelyik ország gazdasági fejlettsége meghaladja az uniós átlagot, ott az uniós átlagot meghaladóak a háztartások költései is, ahol viszont alacsonyabb a GDP, ott mérsékeltebb költési szintre képesek a háztartások- írta a hvg.hu.

Mindez persze környezeti szempontból nem lenne olyan tragikus, a fenntarthatóság ellen a fogyasztás hat, persze a magasabb GDP-ből többet lehetne fordítani pl. energiatakarékosságra, és egyéb zöld beruházásokra, de az új kormányban a környezetvédelem egyre súlytalanabb lett.

Képünkön: A ma már a Blaha Lujza térről kitiltott ingyenes ételosztáskor az elmúlt években egyre hoszabb sorok álltak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás