Hirdetés

Az Ethecon bírálja a botrányos júniusi és júliusi fukusimai ítéleteket. Az érintetteket megfelelően kell kompenzálni, nem pedig a felelős TEPCO  csoport tulajdonosait. A bíróság 900-szor annyit ítélt meg a részvényeseknek, mint a tényleges károsultaknak, pl. a pajzsmirigyrákkal vagy más betegségekkel küzdő helyieknek.

Júliusban egy tokiói bíróság foglalkozott a TEPCO részvényeseinek perével. A 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófáért a vállalat egykori főnökeit hibáztatták, és kártérítést követeltek. A bíróság mintegy 94 milliárd eurót ítélt meg nekik. Az  Ethecon Stiftung Ethik & Ökonomie bírálja ezt az ítéletet: A bírónak a cég tulajdonosai javára hozott döntése cserbenhagyja azokat, akiket ténylegesen érint a katasztrófa!

Júniusban a bíróság arra kötelezte a társaságot, hogy fizessen kártérítést a 3,700 érintett felperesnek. Először is, az ebben az ítéletben nyújtott kártérítés mindössze 10 millió euró, azaz körülbelül 2,700 euró minden egyes személy számára; másodszor, a katasztrófa sok ezer áldozata, akik nem tudtak panaszkodni, üres kézzel távoztak volna. Arculcsapás mindazoknak, akik Fukusima miatt pajzsmirigyrákkal vagy más betegségekkel küzdenek. A bíróság 900-szor annyit ítélt meg a részvényeseknek.

A Nemzetközi Szakszervezet főtitkára, Doro-Chiba, Hiroyuki Yamamoto panaszkodott: “Ez az ítélet súlyos következményekkel járhat az érintettek által indított további mintegy 8 300 csoportos keresetre nézve.”

Az ethecon alapítója és igazgatósági tagja, Axel Köhler Schnura megjegyzi: “Érthetetlen botrány, hogy a bíróságok teljesen figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a TEPCO gyakorlatilag védtelenné teszi a Fukushima Daiichi atomerőművet a csendes-óceáni tengerparton, és ezt a japán kormány jóváhagyta. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a vezetők, hanem a vállalat és az állami hatóságok is felelősek ezért. Az érintetteknek megfelelő kártérítést kell kapniuk, a cég tulajdonosainak és a kormánynak kell fizetnie.”

Az Ethecon Stiftung Ethik & Ökonomie 2011-ben nyilvánosan “kitüntette” a TEPCO-t az International ethecon Dead Planet Award díjjal. A csoporttal szemben kritikus Alapítvány minden évben két díjat ítél oda: a Blue Planet Award a Kék Bolygó megmentése és megőrzése terén elért kiemelkedő eredményeket díjazza. A Dead Planet Award  megbélyegzi azokat, akik megdöbbentően pusztítják és tönkreteszik a Kék Bolygót.

A 2004-ben létrehozott alapítvány a “Kizsákmányolás és elnyomás nélküli világért” vezérmotívumot követi, és független a vállalatoktól, családoktól, egyházaktól, pártoktól vagy államoktól.

Nyitókép: 2012 holt bolygó díj a TEPCO központja előtt Anabel Schnura

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás