Hirdetés

A borsodi település beírná magát a rekordok könyvébe, itt épül ugyanis a világ leghosszabb gyalogos kötélhídja. Világrekordernek szánt 4 milliárdos kötélhíd alatt csupaszították le a hegyet Sátoraljaújhelyen. Ismét bebizonyosodott, hogy természetpusztító  a kiemelt beruházásokról szóló törvényi rendelkezés.

A beruházók korábban 2,8 milliárd forintra tervezték a projektet, amelynek számlálója végül 4 milliárd körül áll majd. Ráadásul veszélybe került a világrekord egy hasonló cseh híd miatt. A város fideszes vezetője Szamosvölgyi Péter polgármester nem szívesen beszél arról, hogy az építkezés során a hídfők alatti erdős, Natura 2000 területet szép csendben lecsupaszították, anélkül, hogy környezeti hatástanulmány készült volna. A 24.hu videójából az is kiderül, hogy hasonló látványberuházások más országokban olcsóbban elkészülnek, így felmerülhet a kérdés, hogy a túlárazott beruházáson vajon melyik fideszközeli cég kaszált nagyot. És kit terhel a felelősség a természetpusztításért. Ja és 1 millió turista évente?

 

Ismét bebizonyosodott, hogy természetpusztító  a kiemelt beruházásokról szóló törvényi rendelkezés.

Sátoraljaújhelyen a kiemelt beruházási törvényi rendelkezések és az alkalmatlan városvezetés együtt tették tönkre a természetet. Az Európa leghosszabb kötélhídjának álmodott attrakció miatt fél hegyoldalakról irtották le éppen azt a védett, értékes erdőt, amit a turisták a kötélhídról csodálhatnának, és ami az egész projekt értelme lett volna. Kiemelt beruházásként nem kellett sem környezeti hatástanulmányt  csinálni, sem az érintett lakókkal egyeztetni, ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja továbbra is követeli az építészeti törvény kiemelt beruházásokra vonatkozó részének hatályon kívül helyezését.

A kormányzati környezetpusztító megalomán projektek sorába illeszkedik a sátoraljaújhelyi “kötélhíd”. Európában máshol hasonló hidakat azért építenek, hogy onnan az ép, szép természeti környezetet láthassák, közelebb hozhassák az embereket a természethez. Ezért eszükbe nem jutna pont azt elpusztítani, amit épp bemutatni szeretnének.

A sátoraljaújhelyi beruházásnál ilyen szempont ezek szerint nem volt. Miközben a kormányzat azt mondta, hogy a természetre semmilyen negatív hatása nincs, jelentős területeket pusztítottak el védett, Natura 2000 hálózathoz tartozó, különleges madárvédelmi területen. Ráadásul a híd alatt lakókat semmilyen módon nem tájékoztatták, velük nem egyezettek, az őket érő hátrányok kompenzálásáról nem volt szó.

Az LMP nem véletlenül indított népszavazási kezdeményezést a “törvénytelenség törvénye”, azaz a kiemelt beruházási törvényi rendelkezések eltörlése érdekében. Ezt a kormányzat megpróbálja minden eszközzel gátolni, az utolsó átengedett kérdést Lázár János is megtámadta a Kúriánál. A természet és a helyi közösségek alapvető demokratikus jogainak védelme érdekében ezt a törvényi részt el kell törölni – írta az LMP sajtóközleményében április 4-én.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás