Hirdetés

Azokon a területeken, ahol GMO szennyezett vetőmagokat vetettek, az MgSzH minden esetben a növények megsemmisítését rendeli el. A VM tájékoztatója a GMO-val szennyezett vetőmagot vásárló termelőknek az MgSzH hatósági intézkedéseiről.

Nemzetstratégiai érdek Magyarország GMO (genetikailag módosított szervezetek) mentességének fenntartása. Ez az egyik alapja a hosszú távon fenntartható növénytermesztésnek és exportpiacaink megtartásának, éppen ezért 2011. április 27-én a vidékfejlesztési miniszter a vetőmagoknál fokozott GMO ellenőrzést rendelt el.Egyes, Magyarországon vetőmagot forgalmazó cégek, termékeiket gyakran olyan országokban állítják elő, ahol engedélyezett bizonyos GMO-k köztermesztése, így előfordulhat, hogy a hazánkba beérkezett vetőmagok kismértékben GMO-szennyeződést tartalmaznak.

Azokon a területeken, ahol GMO szennyezett vetőmagokat vetettek, az MgSzH a jogszabályoknak megfelelően minden esetben a növények megsemmisítését rendeli el, mert a GMO-s vetőmagokból kikelő állomány további GMO szennyeződések forrásai lehetnek.

Az MgSzH 2011. július 4-i vizsgálati eredménye GMO szennyeződést talált a DKC 5311 fajta kukoricahibrid H-8-001/0717 fémzárszámú vetőmagtételben. Az eredményt 2011. július 12-én az MgSzH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia laboratóriumának vizsgálati jegyzőkönyve megerősítette.

A szennyezett vetőmagot a gazdák 2.500 ha nettó területen már elvetették, a kukorica virágzás utáni állapotban van, ezért a táblák mellett 400 méteres izolációs távolságban található kukorica állományt is ki kell tárcsázni.A szennyezett vetőmagból kikelt növényt, valamint a körülötte lévő pufferzóna állományát a földhasználónak kell megsemmisítenie úgy, hogy a szennyezés ne terjedhessen tovább.

A 400 méteres pufferzóna meghatározása a géntechnológiával módosított, a hagyományos, valamint az ökológiai gazdálkodással termesztett növények egymás mellett folytatott termesztéséről szóló 86/2006. (XII.23.) FVM rendelet 2. számú melléklete alapján történik.

A pufferzónákkal együtt az érintett terület nagysága elérheti az 5.000 hektárt.

A MgSzH kéri az érintett termelőket, hogy a hatósági határozat átvétele után vegyék fel a kapcsolatot a megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságával. Ezután a növényvédelmi felügyelő a falugazdásszal együtt helyszíni felmérést tart. Jegyzőkönyvet vesz fel a termésbecslésről, puffer távolságon belül lévő kukorica terület beméréséről. A termelő köteles értesíteni a Növény és Talajvédelmi Igazgatóságot a kitárcsázás időpontjáról. Az igazgatóság jegyzőkönyvben rögzíti a megsemmisítés tényét.

Virágzás után lévő növényállományt silózógéppel kell megsemmisíteni.

A magyar közvélemény 85 százaléka elutasítja a GMO-t, éppen ezért a kormány július 13-án döntött arról, hogy a lehető legerélyesebben fellép a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagokat forgalmazó cégek ellen. Kezdeményezte a Büntető Törvénykönyv módosítását a szigorú büntethetőség érdekében. A VM rekord gyorsasággal módosította a vetőmagokról szóló rendeletét, hogy a növénytermesztési hatóság még hatékonyabban léphessen fel a GMO-val szennyezett területek mentesítése érdekében.

A Vidékfejlesztési Minisztérium határozott célja, hogy a vetőmag-előállítókkal, vetőmag-forgalmazókkal és a termelőkkel együttműködve a lehető legkisebb veszteségekkel oldja meg ezt a kritikus helyzetet. A Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálja, hogyan érvényesíthető a lehető leggyorsabban az okozott kárért a felelősség.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás