Hirdetés
greenfo/MTI

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet aktivistái felmásztak a Statoil norvég olajvállalat egyik északi-sarkvidéki fúrótornyára tegnap, így tiltakozván a Barents-tengeri kőolaj-kitermelés ellen. Az Északi-sarkvidéken található a Föld még fel nem tárt kőolaj- és földgázkészletének 15 és 30 százaléka.

Az aktivisták, akik északi-sarkvidéki agresszornak nevezik a Statoilt, közölték, hogy a Barents-tenger Hoop nevű térségében folytatott kitermelés veszélyezteti a Norvégiához tartozó, lakatlan Medve-sziget állatvilágát, különösen a jegesmedve-populációt. A szervezet tizenöt aktivistája tiltakozó transzparenseket függesztett ki a Transocean vállalat által működtetett olajfúróplatformra, amelynek dolgozói semmiféle ellenállást nem tanúsítottak. A Greenpeace szerint felkészültek arra, hogy napokig ott maradnak.

A Statoil törvénytelennek és felelőtlennek nevezte az akciót, visszautasította a környezetvédő szervezet által megfogalmazott vádakat.
"A Hoop egy földtanilag feltérképezett, alacsony légnyomású és hőmérsékletű térség (…) Nagyon valószínűtlen, hogy olajszivárgás következzen be, de ennek ellenére számos biztonsági berendezést telepítettünk, amelyekkel szükség esetén kezelhető lenne egy ilyen helyzet" – olvasható a norvég állami tulajdonú vállalat által kiadott sajtóközleményben.

Tegnap a holland rendőrség is bejelentette, hogy őrizetbe vette a Greenpeace hat tagját, miután harminc aktivista felmászott a Gazprom orosz földgázipari óriáscég egyik úszó fúrótornyára a hollandiai Ijmuiden kikötőben. Az olajfúróplatformot a tervek szerint az arktiszi Pecsora-öbölbe fogják telepíteni.
"Ma néhány huligán felmászott a fúrótoronyra, és elhelyeztek rajta néhány feliratot, mostanra azonban a platform elhagyta a kikötőt, és folytatja tervezett útját" – mondta Szergej Kuprjanov, a Gazprom szóvivője az Eho Moszkvi rádiónak adott interjújában.

A Greenpeace tagjai néhány héttel ezelőtt megpróbálták megakadályozni, hogy a Gazprom Mihail Uljanov nevű hajója, amely az első északi-sarkvidéki olajszállítmányt vitte, lehorgonyozzon Rotterdamban.
Az Északi-sarkvidéken található a Föld még fel nem tárt kőolaj- és földgázkészletének 15 és 30 százaléka, a környezetvédők szerint azonban az ott működő olajipari vállalatok óriási veszélyt jelentenek a térség élővilágára, többek között a jegesmedvékre és a bálnákra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás