Hirdetés

A svéd klímaaktivista úgy véli, hogy „furcsa” az amerikai elnököt klímaváltozási vezetőnek tekinteni, „ha látjuk, mit csinál a kormánya”. A tinik és az aktivisták nem felelősek a kialakult helyzetért, ők csak fel akarják hívni az emberek figyelmét arra, hogy “vészhelyzettel állunk szemben”.

Joe Biden kormánya valójában eddig olyan lépéseket tett, melyek csak tovább súlyosbították az éghajlatváltozást, holott ennek ellenkezőjét ígérte az idén januárban beiktatott amerikai elnök, mondta Greta Thunberg a Washington Postban hétfőn megjelent interjúban.

“Az Egyesült Államok valójában bővíti a fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúrát. Miért csinálja ezt az USA?” – teszi fel a kérdést a lapban a 18 éves svéd klímaaktivista. A szókimondó tini ezután bírálta a világ vezetőit, amiért a fiatalokra hárítják a környezetvédelemért való küzdelem felelősségét. Szerinte a tinik és az aktivisták nem felelősek a kialakult helyzetért, ők csak fel akarják hívni az emberek figyelmét arra, hogy “vészhelyzettel állunk szemben”.

Joe Biden kormánya ambíciózus célokat tűzött ki a szennyezés és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében: 2035-re 100 százalékban tiszta villamos energiát ígértek, 2050-re pedig nettó nulla kibocsátást. Azonban a koronavírus-járvány miatt az egekbe szökött a gáz ára, ami a globális olajkitermelés növekedését eredményezte. Emiatt a Biden-adminisztráció egyelőre nem tudta beváltani a kampány során tett ígéreteit.

Az interjúban nem csak az amerikai elnököt osztja ki Greta Thunberg. Kitér arra is, hogy szerinte az őszi glasgow-i klímacsúcs valójában “PR-esemény”, egyben pedig “kudarc” volt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy némi fejlődést is sikerült elérni a COP26-on, mert a fosszilis tüzelőanyagokat első ízben vették bele az esemény záródokumentumába, de ennél azért jóval többet várt a világ.

Greta Thunberg – Az idő kifut! forrás: Erik Winner

Az aktivista véleménye szerint “alapjaiban kell megváltoztatnunk társadalmainkat”, ugyanis az emberek túlságosan a jelenre koncentrálnak, és nincs motivációjuk, hogy megoldásokat találjanak a jövőre nézve.

“Nem az a célunk, hogy csökkentsük a károsanyag-kibocsátást. Az a célunk, hogy olyan megoldásokat találjunk, melyek lehetővé teszik számunkra, hogy folytassuk a jelenlegi életünket” – nyomatékosítja Greta Thunberg, aki szerint már túl késő, hogy a kettő párhuzamosan teljesüljön. Hozzáteszi: ha mindezt 30 évvel ezelőtt kezdte volna meg az emberiség, most minden sokkal gördülékenyebben menne.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás