Hirdetés
greenfo/MTI

Az elmúlt napok szokatlan időjárásért az Yvette ciklon a felelős. Most még az Egyenlítő közelében tombolnak a trópusi ciklonok, de egyre távolabb kerülnek tőle: az elmúlt 30 évben több mint ötven kilométerrel eltávolodtak a pólusok felé.

Az északi féltekén a ciklonok átlagosan 53 kilométerrel vándoroltak az Északi-sark irányába, míg a déli féltekén 62 kilométert déli irányba. A változás a Csendes-óceán térségében és az Indiai-óceán déli részén különösen jelentős, míg az Atlanti-óceán térségében szinte alig észlelhető. Az Indiai-óceán északi részén ráadásul néhány ciklon éppen az Egyenlítő irányába vonul. Globálisan viszont a sarkok felé történő elmozdulás a jellemző. Számos olyan térség, amely eddig megmenekült a trópusi viharoktól, a jövőben számolhat ezek hatásaival. Az Egyenlítő mentén egy viszonylag nagy térség lakói ugyanakkor megmenekülhetnek az ilyen természeti katasztrófáktól. A viharok elmaradása azonban egyes területeken vízhiányt is eredményezhet.

Egyelőre nem tudni, mi okozza a viharzóna eltolódását. Sok kutató abból indul ki, hogy a jelenség összefüggésben van a klímaváltozás hatásaival, mint például az üvegházhatású gázokkal, az ózonréteg elvékonyodásával és a légszennyezéssel.  A viharok kialakulását nagy mértékben befolyásolják bizonyos speciális szelek, amelyek a különböző magasságú légrétegek nyomáskiegyenlítéséről gondoskodnak. A nagy nyomáskülönbség növeli a trópusi viharok kialakulásának esélyeit. Számos mérési sorozat kiértékeléséből megmutatkozott, hogy ezek a szelek az elmúlt évtizedekben az Egyenlítő térségében felerősödtek. A trópusi klímazóna határain viszont gyengültek, így itt nőtt a trópusi viharok kialakulásának esélye.

James Kossin, az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) kutatója és munkatársai a jelenségről végzett kutatásaikat a Nature tudományos lapban mutatták be.

Komoly árhullámokat hozott a ciklon

Beigazolódtak az elmúlt napok előrejelzései, hiszen komoly árhullámokat okozott az Yvette ciklon, főként a kisebb vízfolyásokon, és folyókon – pl. Rábán –   alakult ki már harmadfokú árvízi helyzet. A Berlini Egyetem elnevezése alapján hivatalosan is az Yvette nevet kapott mediterrán ciklon az elkövetkező napok özönvízszerű esőzését okozza. Az Yvette szinte lemásolja, a négy évvel ezelőtti, akkor Zsófia nevet kapó és komoly áradásokat okozó ciklon útját és hatásait.

Itt követheti az eseményeket: az esotanc.hu friss infomációi:

– az Yvette ciklon szerdán érte el az ország délkeleti részét, és egészen péntekig jelentős esőt és orkánerejű szelet hoz.
– szombatig országos átlagban 35-60 mm csapadék várható, lokálisan ennél több eső is hullhat
– a ciklont viharos, helyenként orkánerejű szél kíséri, a szélsebesség meghaladhatja a 100 km/órát
– az esőzések miatt árhullámokra, fadőlésekre, és egyéb károkra lehet felkészülni

12:55 (csütörtök) – A Balatonnál egyre rosszabb a helyzet 
A kicsapó víz miatt egyre rosszabb a helyzet a Balatonnál. Barcsi, a nagyatádi, a marcali, a siófoki és a kaposvári hivatásos tűzoltóságról összesen harminc hivatásos tűzoltót, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központból pedig ötven hallgatót vezényeltek a Balaton-parti védekezéshez. A Dél-balatoni vasúti közlekedést leállították.

12:20 (csütörtök) – Orkán erejű szél
Már nem csak a hegyvidékeken, hanem az alacsonyaban fekvő részeken is orkán erejűvé fokozódott a szél ereje. A Baranya megyei Szentlászlón 119 km/órás széllökéseket mértek.

12:15 (csütörtök) – 141 km/órás szélsebesség
Az OMSZ Kab-hegyi mérőállomásán 141 km/órás széllökéseket mértek, ami az eddigi legmagasabb érték az Yvett ciklon alatt. Az eddig mért legmagasabb érték 172 km/óra, amit 2010 decemberében mérték.

12:10 (csütörtök) – Egyre több a fakidőlés és áramszünet
Országszerte egyre több a fakidőlés, és az áramszünet.A szélerősödés mellett a felázott talaj miatt is könnyebben dőlnek a fák. Békéscsabán 500 ház maradt áram nélkül.

10:43 (csütörtök) – A Hernádon lesz a legnagyobb árhullám?
Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint az Észak-Magyarországi folyók közül a Hernádon várható a legmagasabb vízállás, itt III. fokú készültség várható. A Sajón, a jelenlegi számítások szerint másodfok közelébe emelkedik a vízszint.

9:45 (csütörtök) – 150 km/órás széllökés
A Kőszegi-hegység osztrák oldalán a 886 méter magas Hirschensteini csúcson 150 km/órás széllökéseket mértek az elmúlt órában.

9:31 (csütörtök) – III fok felett tetőzhet a Rába
A 10 perce közölt legfrissebb hidrológiai előrejelzések szerint Körmendnél akár a III fokú készültségi szintet is elérheti a Rába magassága, 440 cm-es tetőzést várnak a szakemberek

9:20 (csütörtök) – 11 ezer homozsákkal védekeznek
A Balaton teljes partszakaszán 490 ingatlant mintegy 11 ezer homokzsákkal védenek, két telepített, nagy teljesítményű, valamint két mobilszivattyú dolgozik folyamatosan.


Miért pont Yvette lett a mostani vihar neve?

Mert 199 euróért bárki kérheti a Berlini Szabadegyetem Meteorologóiai Intézetétől, hogy róla nevezzék el a következő ciklont. Az elnevezést persze nem csak arra lehet használni, hogy az anyósunkat meglepjük azzal, hogy egy igazán pusztító vihart hatvanezerért róla neveztetünk el, Yvette például egy ablakfóliázó cég 199 eurója miatt lett Yvette.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás