Hirdetés

Meg merjük kockáztatni, hogy az Európai Parlament történetének legostobább beszédével ment neki Stuart Agnew, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) képviselője a szocialisták vezetőjének.

Pittella Úr! Tisztában van-e vele, hogy ha sikerül széndioxid-mentesítenie Európát, a terményeinknek nem marad földgáz, amiből kinőjenek? Szükségünk van a szén-dioxidra!” – tolta túl a klímaváltozás-szkepticizmust a civilben egyébként gazdálkodó képviselő. Csak találgatni tudunk, mi járt ekkor a zavarodottan pislogó Gianni Pittella fejében. Talán szóljon, hogy ezt az egészet nem ő találta ki? Hogy a légköri szén-dioxid mennyisége csökkenés helyett tavaly 800 000 éves rekordot döntött, Európa pedig nincs légmentesen lezárva? Esetleg rávilágítson arra az apróságra, hogy a szén-dioxid és a földgáz nem ugyanaz?

„A mezőgazdaságunk, az agráriparunk nagyon szenvedni fog, ha megpróbáljuk eltemetni a szén-dioxidot!” – utalt Stuart Agnew talán a kísérleti CCS-technológiára, ami egyébként egy tényleg létező ötlet – épp csak huszadlagos fontosságú az EU stratégiájában, ráadásul még sehol nincs az ipari szintű alkalmazástól. „Ez kész őrület!” – zárta a képviselő, nem is sejtve, mennyire igaza van.
 

Egy ilyen eszmefuttatást valószínűleg minden épelméjű párt megpróbálna eldugni, de a UKIP-et nem ilyen fából faragták. Maguk töltötték fel a március 11-i felszólalást a YouTube-ra, és még saját honlapjukon is büszkén ott virít. Igaz, a párt nem jön zavarba az elsimoni magasságok túlszárnyalásától, múlt hónapban például egy képviselőjelöltjük feltette A Kérdést:  „Mi történik, ha elfogy a megújuló energia?”
Ezen uniós gyöngyszemre az index lelt rá >>>

 


hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás