Hirdetés
greenfo/MTI

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tegnapi ülésén elfogadta az állatkísérletek elleni európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést, és igazolást állít ki arról, hogy közel 30 ezer aláírás gyűlt össze.

A Stop vivisection, vagyis Hagyják abba az élveboncolást! elnevezésű kezdeményezés elindítói azt akarják elérni, hogy az Európai Bizottság kezdeményezze a jelenlegi állatvédelmi irányelv helyett egy olyan jogszabály megalkotását, amely nem engedélyezi a kísérletezést élő állatokkal, hanem kizárólag az emberek számára "közvetlenül releváns" adatok felhasználását teszi lehetővé.
A kezdeményezés képviselőinek meghatalmazottjai december 20-án adták le a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) az összegyűjtött aláírásgyűjtő íveket és elektronikusan gyűjtött aláírásokat.

Az NVB január 14-én döntött arról, hogy elrendeli a papíron benyújtott 6080, valamint a CD-n benyújtott 24 556 aláírás érvényességének ellenőrzését, méghozzá két részletben: az egy éven belül gyűjtötteket tételesen ellenőrzik, az egy éven túl gyűjtötteket pedig számba veszik.
Az aláírásokat az NVI a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának segítségével ellenőrizte és megállapították, hogy az egy éven belül gyűjtött aláírások közül 1254 érvényes, míg az azon túl gyűjtött támogató nyilatkozatok száma 28 195.
Az NVB igazolást állít ki az aláírások számáról, amit megküld a magyarországi kezdeményezőknek, akik azt továbbítják az Európai Bizottsághoz.

Az európai polgári kezdeményezést a Lisszaboni Szerződés hozta létre, s mint jogintézménynek az a célja, hogy az Európai Unió polgárai is kezdeményezhessenek uniós jogalkotást az Európai Bizottságon keresztül. Ennek sikeréhez a brüsszeli testületnek el kell fogadnia, hogy a kezdeményezés uniós kompetenciába tartozik, ezt követően egy év áll rendelkezésre, hogy legalább hét uniós tagállamban összesen legalább egymillió aláírás gyűljön össze.
Egy-egy tagállamban az adott ország európai parlamenti képviselői mandátumszáma 750-szeresének megfelelő aláírásnak kell összegyűlnie a kezdeményezés érvényességéhez, ez Magyarország esetében 16 500 aláírást jelent.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás