Hirdetés
greenfo/MTI

Egy ember kivételével elhagyta Oroszországot tegnap a Greenpeace összes külföldi tagja, akik ellen idén szeptemberben indítottak büntetőeljárást, miután egy orosz olajfúrótoronynál demonstráltak.

A Greenpeace tegnap közölte, hogy a büntetőeljárás megszüntetését követően a 26 szabadon engedett külföldi aktivistája közül 25-en elhagyták Oroszország területét. A Greenpeace 30 aktivistája a Barents-tengeri Pecsora-öbölben lévő Prirazlomnaja fúrótoronynál tiltakozott az északi-sarkköri orosz kőolaj-kitermelés ellen. Az orosz hatóságok őrizetbe vették őket és 26 tagjuk (oroszok és külföldiek) ellen eljárást indítottak.

Előbb kalózkodás volt a vád, amelyet később garázdaságra enyhítettek. A környezetvédőket november végéig előzetes letartóztatásban tartották Murmanszkban, majd Szentpétervárra szállították, ahol a bírósági döntés értelmében egyenként 2 millió rubel (majdnem 14 millió forint) óvadék ellenében szabadulhattak, de a külföldiek nem hagyhatták el Oroszországot. Ügyük rendezését a múlt szerdán hatályba lépett széles körű orosz elnöki amnesztia tette lehetővé. Az első tíz Greenpeace-aktivista ellen már szerdán beszüntették az eljárást.

A szervezet most azt közölte, hogy egyik tagjuk, a svéd-amerikai állampolgárságú Dmitrij Litvinov csütörtök este vonattal elutazott Finnországba, míg nyolc másik társa péntek (tegnap) reggel hagyta el Oroszországot repülőgéppel. Estére már csak a Greenpeace által "sarkköri harmincnak" nevezett csoport egy külföldi tagja volt Oroszország területén.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás