A rovat kizárólagos támogatója

Nem csak a szürkének, hanem a zöldnek is sok árnyalata van. Ha a két színt most környezetvédelmi, városüzemeltetési, várospolitikai szempontból nézzük, akkor Budapest sok szempontból inkább szürke, mint zöld.

Közel fél éve választott új vezetést a fővárosiak többsége, és ebben a (környezetvédelemért felelős)  klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes Dorosz Dávid, akivel a greenfo podcastjában egyfajta zöld mérleget készített Sarkadi Péter szerkesztő.

Dorosz Dávid podcast kép: Meister Natália

A zöldfelüleletek aránya, a közlekedés és a fenntarthatóság alapján egy hónapja Bécs nyerte el a világ legzöldebb városa címet. Dorosz Dávid nemrég online találkozón egyeztetett Bécs polgármester-helyettesével, Birgit Hebein-nel. Mit tanulhatunk a legzöldebb Bécstől?  Az osztrák főváros sem mentes a hősziget-jelenségtől, ami különösen forróvá teszi az utcákat nyáron. Bécs tizennyolc ideiglenes és négy állandó “klimatizált utcát” hoz létre a városi hűsöléshez. Budapesten „hősziget oázis” közterek lesznek a nyáron.

Egy modern, szerethető zöld városban elfogadhatatlan, hogy a közterületek 80 – 90 %-át az autók parkolása és közlekedése foglalja le. Mit szándékozik ez ellen tenni a Fővárosi Önkormányzat?

Emellett szóba kerül még a Lánchíd bizonytalan felújítása, a Tarlós István volt főpolgármester és Orbán Viktor talán legnagyobb közös fővárosi csontváza: a Biodóm, a zöldfelületek, a busztender, a beígért trolik, az árvízmentes Béke tér, az újrainduló lomtalanítások, és a zöldkommunikáció helyzete is.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás