Hirdetés

Budapesten nem csak a Fideszes önkormányzatoknál vannak ingatlan botrányok, a mutyizás az MSZP-nek sem idegen. A XIII. kerületi önkormányzat 2011-ben még fel akarta újítani a 200 férőhelyes Pannónia utcai óvodát, ám 2012-ben mégis inkább bezárta, majd 2014 telén eladta egy korábbi ingatlanügyben már feltűnt offshore céghez köthető vállalkozásnak. 60 fát is kivághatnak.

Budapest XIII. kerületében, a Tutaj utca – Pannónia utca – Bessenyei utca és Hegedűs Gyula utca által határolt közel 6.000 négyzetméteres telken egykor 200 férőhelyes óvoda működött. 1981 és 2006 között állandó jelleggel, 2006 óta viszont csak helyettesítő intézményként használták más óvodák felújításakor az azokba járó gyerekek elhelyezésére.  Az önkormányzat 2011. február 10-i testületi ülésére készült, Hiszékeny Dezső akkori alpolgármester által szignált előterjesztés melléklete szerint az intézmény Pannónia u. 77-79. néven szerepelt a kerület 10 éves felújítási tervében, mint 2016-17-ben felújítandó óvoda. Ehhez képest 2012-ben végleg bezárták, majd elkezdődött az ingatlan értékesítésének előkészítése.

Már az önkormányzat 2012-es vagyonleltárában a szabadpiacon/funkciómegtartás nélkül eladhatóként tüntették fel („szabad forgalomképes ingatlan”) az egykori óvodát, majd miután ezt a kerületi civilek szóvá tették, akkor 2013-ban elismerte az önkormányzat, hogy „adminisztrációs hiba történt”, és visszasorolta az intézményt a korlátozottan forgalomképes, vagyis csak az állam vagy más önkormányzat részére/funkciómegtartással értékesíthető ingatlanok közé.

A lakosok érdeke az eladás

Ám a végleges eladási szándék 2012-es megszületése elég egyértelmű a fellelhető dokumentumok alapján. Borszéki Gyula, a XIII. kerület egyik szocialista alpolgármestere már 2012 őszén benyújtotta a területre vonatkozó Kerületi Szabályozási Terv elkészítését javasló előterjesztést „a rendeltetését vesztett tömb hasznosítása” érdekében,”a mai igényeknek megfelelő igényes városi környezet kialakítását megalapozó építésjogi szabályozási rendszer kidolgozásának szükségessége” miatt.

Ezután egy évig csendben zajlott a folyamat, közel egy év után viszont konkretizálódni kezdett az eladás: 2013. október 10-én egy képviselőtestületi ülésen a terület értékesítésének érdekében a szocialista többségű testület megtárgyalta majd megszavazta a Kerületi Szabályozási Tervnek (KSZT) a Pannónia utcai telekre vonatkozó módosításáról szóló előterjesztést, amely a kerület egyik jelentős méretű, 60 fával rendelkező zöldterületének 85%-át beépíthetővé teszi.

pannonia3

Borszéki Gyula szocialista alpolgármester, az előterjesztés benyújtója tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy ugyan ez azt jelenti, hogy a 60 fa kivághatóvá válik, de a majdani vevőt és beruházót fapótlási kötelezettség terheli, amit a Porta Terv Városrendezési és Építészeti Tervező Iroda által készített „színvonalas és méltó javaslat” értelmében készített szabályozási terv alapján úgy kell majd megvalósítania, hogy az egykori óvoda helyén megépítésre kerülő ingatlanon tetőkertet is létre kell hoznia – és különben is, 300-400 méteren belül több játszótér és zöldterület található.

A szövevényes ügy részleteit az atlatszo.hu bogozta ki >>>
 

 

A helyi civilek összefogtak a Pannónia u. óvoda hasznosítására. A tutajprojektről itt bővebben, illetve a facebook oldalon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás