Hirdetés

A környezetpolitikában kétféle stratégia valósítható meg: egyrészt a kompromisszumokra törekvő, másrészt a természeti erőforrásokat szabadon kiraboló politika. A jelenlegi magyar kormány ez utóbbit alkalmazza bármiféle természetvédelmi érdek figyelembevétele nélkül – mondta Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár a Klubrádió Reggeli személy című műsorban.

Azt szokta mondani, hogy egy kormányban csak környezetvédelmi minisztériumra lenne szükség, és minden más ügyben hozott döntést is a zöldpolitikának, azaz a környezetvédelem érdekének kellene alárendelni – kezdte Illés Zoltán, aki 2010-2014 közötti Fidesz-kormány alatt volt környezetvédelmi államtitkár. Elmondása szerint hivatali ideje alatt százból kilencvenöt ügyben sikerült a gazdasági szereplőkkel szemben kompromisszumot kiharcolnia a környezeti károk mérséklése érdekében. Ugyanakkor három esetben a gazdasági érdekek elsöpörték a természetvédelmieket, két esetben pedig épp fordítva történt. Információi szerint azonban manapság az egyezségek tekintetében a 95:100-as arány arány felborult, százból közel harminc esetben az abszolút gazdasági érdekek érvényesülnek, és csak negyvenöt-hatvanöt esetben valósul meg kompromisszumos döntés.Illés szerint ha az államigazgatás szintjén egy területnek nincs önálló tárcája, akkor az nem is létezik. Jelenleg a Palkovics-féle Technológiai és Ipari Minisztériumhoz tartozik a környezetvédelemért felelős helyettes államtitkárság. Itt bár dolgoznak elhivatott szakbürokraták, akik betartatnák az Európai Unió környezetvédelmi előírásait, azonban ennek érekében egy főosztályvezetővel már nem konfrontálódnak, hiába kiváló szakemberek – mondta a volt államtitkár. (Hivatalosan az Agrárminisztériumon belül is foglalkoznak zöldügyekkel, miután a tárcán belül működik egy természetvédelmi államtitkárság is – a szerk.)

A lerombolt és szétdobált  környezetvédelem közigazgatási labirintusában is segít eligazodni podcastunk:  Muszáj bontogatni a sztereotípiákat, és feltekerni a zöld hangerőt! 
Merre tovább hazai környezetvédelem? Trendek és kilátások: esélylatolgatás a hazai környezet- és klímavédelem következő 4 évéről címmel tartottak kerekasztal beszélgetést Csongrádon, a 31. Zöld Civil Országos Találkozón.

Illés szerint a magyar kormány, gazdasági érdekből, jelenleg tudatosan vonzza ide a környezetvédelmi szempontból különösen vitatható külföldi befektetéseket is. Például egy dél-koreai akkumulátorgyár többek között az olcsó munkaerő, a lazább környezetvédelmi és munka-egészségügyi előírások miatt telepít üzemet Magyarországra. De a legfőbb motivációjuk, hogy hídfőállást alakítsanak az Európai Unión belül, mivel így nem kell behozatali vámot fizetniük, valamint a termékük más kereskedelemszabályozási megítélés alá esik, ha az EU-n belül gyártották le – mondta a szakpolitikus.

A második Orbán-kormány környezetvédelmi államtitkára szerint bár egy atomerőmű szén-dioxid-semlegesnek tekinthető, de egyáltalán nem tekinthető megújuló energiaforrásnak. Ha egy atomerőmű esetében teljes életciklus-elemzést végzünk, akkor látjuk, hogy a megépítés, majd a sugárzó anyagok utólagos tárolása, hatalmas környezeti terhet jelent. Kevesen tudják, hogy az atombomba gyártásához szükséges plutóniumot az atomerőműben felhasznált uránérc bomlásanyagából állítják elő – jegyezte meg.

Greenpeace tüntetés a Kossuth téren 2019 04 18

Paks 2 esetében azonban szerinte nem áll fenn a veszélye, hogy hasonló problémákkal keljen szembenézni, egyszerűen azért, mert várhatóan nem fog megépülni. A beruházáshoz ugyanis olyan drága védőpajszot kellene megrendelni Franciaországból százmilliárdokért, amit a költségvetés nem bír el. Valószínűleg Paks 2 sosem fog üzemelni, megépítése csupán a hazai kivitelező cégek gazdagodását szolgálja. Véleménye szerint az eredeti paksi blokk kapacitásbővítése lenne indokolt, illetve hogyha csatlakoznánk a nyugat-európai energiahálózathoz – hangsúlyozta a volt államtitkár, akit 2014-ben azért nem indított a Fidesz a választásokon, mert ellenezte a paksi atomerőmű-bővítés tervét.

Illés arról is beszélt, a természetvédelem szerinte képes összehozni a különböző világnézetű választópolgárokat, a hatalom pont ezért tart tőle. Azonban, amikor valós cselekvésre lenne szükség, akkor elfogy a politikai akarat. Úgy látja, környezetpolitikában csak rossz és még rosszabb megoldások lehetnek. Az általa képviselt kompromisszumkereső politikát rossznak minősíti, mégis ezt látja előremutatónak. A környezetvédelem az emberek érdeke, mivel mi nem tudunk a természet nélkül élni, a bolygó azonban tudna nélkülünk – fogalmazott Illés Zoltán.   A teljes beszélgetést ITT hallgathatja meg.

A Greenfo facebook oldalán nagy vitát kiváltó kapcsolódó cikkünk: Illés Zoltán a vízhiányról: környezetvédelem helyett szabadrablás van

Nyitókép: Abszurd békemenetre komoly poénokkal. Kétfarkú békemenet 2018. kép: Sarkadi Péter greenfo

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás