Hirdetés
greenfo/MTI

Az Európai Bizottság a koronavírus-járvány okozta helyreállítást támogató NextGenerationEU nevű programja keretében kötvényeket bocsátott ki 12 milliárd euró értékben. A befolyó összegek környezetkímélő, illetve a zöld átállást segítő kezdeményezések céljait szolgálják majd.

Johannes Hahn, a költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztos közölte, a megvalósult kötvénykibocsátás a világ eddigi legnagyobb zöldkötvény-kibocsátása, ami jelentős lökést ad majd a pénzügyi piacoknak, valamint finanszírozza a koronavírus-járványból történő zöldebb kilábalást az Európai Unió egészében.

Tájékoztatása szerint a befektetők széles köre érdeklődött a kötvények iránt. A 2037. február 4-én lejáró, 15 éves kötvényt több mint 11-szer jegyezték túl, meghaladva a 135 milliárd eurót. Az uniós bizottság az idén összesen mintegy 80 milliárd euró értékben hosszú lejáratú kötvényeket, továbbá több tízmilliárd euró értékben rövid lejáratú uniós kincstárjegyeket tervez kibocsátani.

A ZÖLDKÖTVÉNY-KIBOCSÁTÁSBÓL SZÁRMAZÓ PÉNZEKET AZ UNIÓS HELYREÁLLÍTÁSI ESZKÖZ KERETÉBEN A ZÖLD ÉS FENNTARTHATÓ KIADÁSOK FINANSZÍROZÁSÁRA FORDÍTJÁK.

Az Európai Bizottság szeptember elején hagyta jóvá az uniós zöldkötvény-kibocsátási keretet, megteremtve ezzel 250 milliárd euró értékű zöld kötvény tervezett kibocsátásának lehetőségét. A keretösszeg a koronavírus-járványt követő helyreállítást segítő Next Generation EU nevű csomag teljes értékpapír-kibocsátásának 30 százalékát teszi ki.

Minden tagállamnak a koronavírus-járványt követő gazdasági kilábalásra vonatkozó nemzeti terve szerinti összegek legalább 37 százalékát éghajlat-politikai vonatkozású beruházásokra és reformokra kell fordítania. Több tagállam az előírtnál nagyobb mértékű ráfordításokat tervez.

A Next Generation EU nevű uniós alap folyó áron mintegy 800 milliárd euró összegű ideiglenes helyreállítási eszköz Európa koronavírus-járványból való kilábalásának támogatására, valamint egy zöldebb, digitálisabb és rugalmasabban reagáló Európa kiépítésének elősegítésére.

A csomag finanszírozása érdekében az Európai Bizottság a tőkepiacokról fog 800 milliárd euró összegig terjedő forrást bevonni a 2026 végéig hátralévő időszakban. A keretből 385,2 milliárd euró kölcsönök, 421,5 milliárd euró pedig vissza nem térítendő támogatások formájában lesz elérhető a helyreállítási alap és az uniós költségvetés által finanszírozott más programok keretében. Ez évente átlagosan mintegy 150 milliárd euró összegű hitelfelvételi volument jelent.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás