Hirdetés

A meteorológia szolgálat előrejelzése szerint november utolsó hetével beköszöntetnek a tartós éjszakai fagyok, melyek Magyarországon immáron több mint egy évszázada a lakossági madáretetési szezon indulását is jelzik.

Az sem baj azonban, ha valaki már korábban, akár szeptember végén elkezdte az etetést, mert ez segít odavonzani a madarakat, melyek megfigyelése az etetés egyik legfontosabb indítéka.

Hazánk környezeti állapota ma még szerencsére nem igényli a természetes táplálékbázisokat pótló, takarmányozási jelegű, egész éves etetés gyakorlatát – amire Angliában már szükség van –, ezért nálunk az etetési időszak ősztől a tél végéig tart. A feleslegesen végzett nyári etetés viselkedéstorzító hatású, ami nem csak a madárállományok természetes viselkedését veszélyezteti, de egyes esetekben (például a hattyúk esetében) komoly közlekedési baleseti kockázatot is jelent.

Etetni szó szerint szinte bárhol, a talajszinttől egészen a sokadik emeleti lakótelepi erkélyekig és ablakokig lehet. Az etetőkre járó, akár kéttucatnyinál is több madárfaj igényeit három fő eleségcsoporttal: napraforgó- és aprómag keverékével; almával; állati zsiradékkal, cinkegolyóval és faggyúval teljes egészében ki tudjuk szolgálni.

Az etetők nélkülözhetetlen kiegészítő „berendezései” az itató, ahol a madarak fürdeni is tudnak, illetve a mesterséges odúk, melyekben az odúköltők védett helyen éjszakázhatnak. Télen a víz természetesen befagy, de ha napközben legalább egyszer langyos vízre cseréljük a jeget, akkor már segítettünk a madarakon.

Ne etessünk viszont péksüteménnyel, nedvszívó, romlékony eleségekkel, mert ezek a téli nedves időben erjedésnek indulnak és meg is penészedinek, ami emésztőrendszeri gyulladást okozhat a hideg idő miatt amúgy is nagy kihívások elé állított madaraknál.

Az etetési időszak végét a tartós fagyok megszűnése hozza majd el, várhatóan valamikor március közepén, végén. A madárbarátoknak azonban ezt követően sem kell nélkülözniük a madármegfigyelés élményét, ha mesterséges odúkat is kihelyeznek a kertbe, az erkélyre, illetve egész évben tovább folytatják az itatást.

Részletek a téli madáretetésről az MME honalapján >>>

 

 
A napokban jelent meg a  Madárbarátok könyve. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát kert programjához kapcsolódó, 15 fejezetet és 83 alfejezetet, 428 színes fotót és 80 madárhatározó grafikát is tartalmazó egyedülálló könyv célja, hogy az érdeklődők számára gyakorlati segítséget nyújtson a mindennapi madárvédelmi, valamint a madár témát is kiaknázó környezeti nevelési és turizmusfejlesztési munkában.
 

Kapcsolódó anyagok:

Itt a Madárbarátok könyve, a legteljesebb lakossági madárvédelmi kiadvány

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás