Hirdetés

Egyelőre még csak a tervezés és előkészítés folyik, de 8-9 év múlva már működhet Paks II. Erről ma Süli János ügyvezető tárca nélküli miniszter magyar újságíróknak nyilatkozott Szocsiban, miután tárgyalt a Roszatom vezetőivel.

Süli elmondta, a Paks II. beruházás ütemterv szerint halad, az új blokkok határidőre elkészülnek, minden reális esély megvan arra, hogy 2026-ban, illetve 2027-ben az új termelő egységek belépjenek a rendszerbe, és részt vegyenek a magyar energiatermelésben. Az idei év kiemelt feladatai között említette a miniszter a Paks II. létesíti engedélykérelem beadását, és azt is elárulta, hogy a szükséges dokumentáció, a csatolt mellékletekkel együtt eléri a háromszázezer oldalt.

Az új blokkok engedélyezésen túl jelentős feladat még a felvonulási létesítmények építésének megkezdése, ugyanis mintegy nyolcvan létesítményt építenek. Az objektumok tervezése, engedélyezése, a kivitelezői szerződések megkötése zajlik – tette hozzá. 

Süli János elmondta azt is, hogy a magyar–orosz megállapodás alapján az építők részére szállást, iskolát, óvodát kell építeni, egészségügyi ellátását kell biztosítani. Elmondása szerint itt is a tervezés és előkészítés folyik, és szeretnék elérni, hogy az atomerőmű építéséhez jövőre érkező dolgozók megfelelő elhelyezést és ellátását kapjanak.

A miniszter elmondta azt is, hogy a GE Hungary Kft.-vel a turbinaszállításra kötött szerződés megvalósítása szigorú ütemterv szerint halad, a turbinatender nyertese arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb magyar hányad jelenjen majd meg a beszállításban. 
Süli János fontosnak mondta még az atomenergia, a paksi bővítés társadalmi elfogadtatását. (MTI)


1991. június 19-én hagyta el Magyarország területét az utolsó szovjet katona Viktor Silov altábornagy, a Déli Hadseregcsoport parancsnoka személyében, ezzel 1944 óta először nem állomásozott az ország területén idegen haderő.  Negyedszázad múltán az egykor harcos antikommunista  Orbán Viktor kormánya élén – Magyarország energiafüggetlenségének hazug álcája jegyében – újabb évtizedekre kiszolgáltatja hazánkat Putyin Oroszországának. A Vörös Hadsereg már nem játszik, elég a drága orosz gigahitel (melyet még unokáink is nyögni fognak) és a technológiai kiszolgáltatottság (főtőelem beszerzés, karbantartás, kiégett főtőelemek, stb.) A világ legnagyobb része kifarol az atomtechnológiából elsősorban a napról-napra olcsóbb megújulók miatt, így a Roszatomnak létkérdés az egyre ráfizetésesebb technológia elpasszolása.
Mivel komoly hazai szakemberhiány van ezen a téren is, valószínűleg az atomerőműhöz köthető orosz dolgozók is hosszabb távon fognak Paks környékén berendezkedni. (Lásd 45 évig ideiglenesen! hazánkban állomásozó szovjet haderő.)  Nekik hamarabb épül óvoda, iskola, mint sok hiányos hazai településnek. (szerk.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás