Hirdetés

Válasszuk meg az év szigetét, hogy az év madara le tudjon szállni valahol, az év fája gyökeret tudjon verni benne, miközben az év hala cikázik az év dunai szigete körül.

A Magyar Madártani Egyesület szép hagyománya, hogy 1979 óta minden évben megválasztják az év madarát, ezzel is ráirányítva a nagyközönség figyelmét a körülöttünk repdeső élővilág egy kitüntetett fajára. 2007 óta választják a szavazók az év fáját az Országos Erdészeti Egyesület honlapján. Ennél is fiatalabb kezdeményezés az év hala választás, melyet a Magyar Haltani Társaság szervez honlapján. Utóbbi két esetben minden évben három jelölt közül lehet választani. E három kedves kezdeményezés nyomán gondoltam, ideje, hogy az év madara le tudjon szállni valahol, az év fája gyökeret tudjon verni benne, miközben az év hala cikázik az év dunai szigete körül. (Az év vadvirágáról, denevérjéről és kétéltűjéről/hüllőjéről már nem is beszélve.)

A versenynek fő célja az, hogy jobban megismerhessük hazánk eldugott, de annál érdekesebb szegleteit. Sok honfitársunk ugyanis előbb járt a Seychelle-szigeteken, mint például az alábbiak valamelyikén. Ez már a második alkalom, remélhetőleg sikerült hagyományt teremteni és ennek a kezdeményezésnek is híre megy az országban. Tavalyi, első versenyünket a váci Kompkötő-sziget nyerte. Jó hír, hogy idén már tervezik a sziget rehabilitálását.

Idén két szigetet a blog olvasói választottak ki egy előselejtező során. A versenyben szereplő szigetek ábécé-sorrendben a következők:

Gödi-sziget (Homoksziget), Göd  Pest megye leghíresebb dunai strandja, a Duna-Ipoly Nemzeti park része.

Helembai-sziget (Helembasziget), Esztergom-Búbánatvölgy. Az ország első barackosa az érseki nyaraló kertjében, egy valódi szigetként a Duna-Ipoly Nemzeti park része.

Veránka-sziget, Érsekcsanád  
Gemenc félbevágott pillangója, a Duna-Dráva nemzeti park része, melynek rehabilitációja ezekben a percekben is zajlik.

A szavazás 2014. december 31-én zárul.

RÉSZLETEK ÉS SZAVAZÁS >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás