Hirdetés

Mit szólna ahhoz, ha akár 70 %-kal olcsóbban jutna hozzá vonatjegyéhez, ha már hónapokkal korábban lefoglalja a helyét? Utópiának tűnik, pedig nem az! A németek mellett a franciák is egyre inkább rákapnak a budget railre, a fapados vasútra. De már Szlovákiában is elindult a magánvasút, és a csehek is élvezhetik annak áldásait. Tőlünk ez fényévnyi távolságra van.

A Berlintől több mint 250 kilométerre fekvő Hamburgba vonattal, kedvezmények nélkül, “rendes” áron 59 euróba (mostani árfolyamon 18 ezer forintba) kerül egy jegy, csak oda. De ha nem vagyunk eléggé előrelátók és gyorsak, akkor akár 69-78 eurót (24 ezer forintot) is fizethetünk érte.   Drágállja? Vannak sokkal olcsóbb opciók is. Például 30 euróért (9400 forintért) is teljesíthető ugyanez az út, ráadásul ennyiért már az oda-vissza út is megoldható. Ennyi pénzből Magyarországon Budapestről a 240 kilométerre fekvő Zalaegerszegre lehet eljutni IC-vel, csak oda, és jóval több időt vesz igénybe a vonatozás.

A megoldókulcs az a Németországban egyre terjedő, fapadosnak nevezett vasúttársaságok kezében van, melyek a szolgáltatásaikkal a low cost légitársaságokhoz hasonló működési modellekben gondolkodva csábítják magukhoz az utasokat.

Látszólagos ellentmondás

Berlin, Hamburg, Stuttgart, Köln, Nürnberg, Karlsruhe és Drezda is szerepel már azon a listán, melyek elérhetők az Interregio-Express vagy az MSM vasúttársaság szolgáltatásával, illetve hamarosan elérhetővé válnak az egyik szuperolcsó jegyárat hirdető cég járatával.

A folyton a pénzügyi alulfinanszírozottságra panaszkodó vasúti személyszállításban furán hangzó üzleti politikára ráadásul nemcsak magánvállalatok szálltak be, de az állami Deutsche Bahn (DB) is kieszelt egy hasonló konstrukciót. Sőt, a vasúti személyszállításban fapados cég indításának látszólagos ellentmondása ide vagy oda, a Németországgal vasúti ügyekben is általában tűz-víz viszonyban lévő Franciaországban is hódít e módi.

 

 

Fapados TGV  Fotó:

 

Az Ouigo igen kedvező árú vonatozást kínál, ráadásul TGV-re: egy szeptember elejére foglalt Aix-en-Provance és Lyon közti oda-vissza út például mindössze 20 euróba kerül. Ez kevesebb, mint a harmada annak, amibe egyébként a hagyományos értékesítési rendszerben egy ilyen vasúti jegy kerül.

Részletek a HVG.hu-n:  Olcsóbb jegy: megéri?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás