Hirdetés

2022-től minden új ház, épület építésénél kötelező lesz töltőpontokat telepíteni az elektromos járművek számára Angliában. Az Egyesült Királyságban tavaly az eladott autók kb. 10 %-a elektromos volt, ez négyszeres növekedés a 2018-as 2,5 százalékhoz képest.

Az új törvény hatálya alá tartoznak az új építésű szupermarketek, az üzemek, irodák és a jelentősebb felújítás alatt álló épületek is. A kormány tájékoztatása alapján évente 145 000 töltőpontot telepítenek majd országszerte. A döntés azért született, mert az Egyesült Királyságban 2030-tól megtiltják az új benzin- és dízelautók értékesítését, az ország átáll az elektromos autókra- szúrta ki a telex

Nagy-Britanniában jelenleg körülbelül 25 000 töltőpont van, de a verseny- és piacfelügyelet szerint 2030-ig tízszer ennyire lehet szüksége. Az Egyesült Királyságban az elektromos autók eladása folyamatosan növekszik. 2020-ban az eladott autók körülbelül 10 százaléka elektromos volt, ez négyszeres növekedés a 2018-as 2,5 százalékhoz képest. (

Az elektromos járművekre való átállás része az Egyesült Királyság azon stratégiájának, amely a klímacélok elérését célozza, mivel 2019-ben a magánautók és a taxik adták az Egyesült Királyság kibocsátásának 16%-át. Számos nagy autógyártó, például a Jaguar és a Volvo azt tervezi, hogy 2025-től és 2030-tól teljesen elektromos meghajtásúvá válik, a Ford pedig azt mondta, hogy 2030-ra minden Európában értékesített jármű elektromos lesz.
A világ négy legnagyobb autógyártója, a Volkswagen, a Toyota, a Renault-Nissan és a Hyundai-Kia azonban nem írta alá a COP 26 csúcstalálkozón tett ígéretét, miszerint 2035-ig csak nulla károsanyag-kibocsátású személygépkocsikat és kisteherautókat ad majd el.

Más zöld alternatíva is kell az új épületekhez

Mike Childs, a Friends of the Earth’s (Föld Barátai)  szervezet szakpolitikai vezetője üdvözölte a kormány bejelentését, hozzátéve, hogy az elektromos járműveknek “jelentős szerepük van a szén-dioxid-kibocsátásmentes jövő építésében”.
“Az új lakásoknak biztonságos kerékpártárolót és jó minőségű tömegközlekedési eszközökhöz kapcsolatot is tartalmazniuk kell, hogy valódi alternatívákat kínáljanak a vezetésnek, és segítsenek csökkenteni a torlódásokat” – tette hozzá Childs.

A töltőpontokról szóló bejelentéssel együtt a kormány azt is megerősítette, hogy csaknem 10 millió fonttal finanszíroznak egy új hidrogénprojektet az Egyesült Királyság Glasgow melletti legnagyobb szárazföldi szélparkjában. A készpénz támogatás segít a Whitelee zöld hidrogén projektben kifejleszteni az Egyesült Királyság legnagyobb elektrolizálóját, egy olyan rendszert, amely a vizet hidrogéngázzá alakítja át az energia tárolására és a helyi közlekedési szolgáltatók szén-dioxid-mentes üzemanyaggal való ellátására- írta a BBC.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás