Hirdetés
greenfo/MTI

Egyedülálló biciklitároló adtak át Budaörsön. A város buszvégállomásánál felállított létesítményben 8 és kívül is 8 kerékpár fér el. A budaörsiek netes bejelentkezés után ingyen használhatják, a nem helyi lakosok sms-ben kapott kóddal tudják biciklijüket elhelyezni a tárolóban. Szegeden a végállomások közelében is átadtak új kerékpártárolókat.

Budaörs önkormányzata hét európai ország kilenc városával közösen vesz részt az EU Bicy elnevezésű programjában, amely a városi kerékpártárolók és a hozzá kapcsolódó lopásgátló védelmi rendszerek tervezését és kivitelezését támogatja. A projekt részeként a Budaörs rendelkezésére álló 175 ezer eurós összegből több kerékpárút terve is elkészült, de jutott pénz két nagyobb rendezvényre és a város középiskoláiban tartott féléves szemléletformáló oktatási programra is.

Az uniós támogatásnak köszönhetően készült el az a 16 kerékpár biztonságos tárolására alkalmas különleges építmény, amelyhez hasonlót például Párizsban vagy olasz kisvárosokban látni, Magyarországon ez az első.

A nyolcszögletű, éjszaka kivilágított tároló ajtaja mágneskártyával nyílik, majd egy speciális villanymotor úgy fordítja el az építményt, hogy a biciklitulajdonos a nyolc, háromszög alakú férőhely soron következő üres részébe kényelmesen becsúsztathassa járművét. Teltház esetén további nyolc bicikli helyezhető el az építmény falai mentén.

A videokontroll alatt álló, mikroprocesszor vezérelte tároló használatához szükséges ingyenes mágneskártyát a helyi lakosok postán kapják meg, mások 2013-tól valószínűleg minimális díjért juthatnak hozzá.

Kerékpártárolók Szegeden a végállomások közelében

A tárolókat a trolibusz- és a villamos-végállomások közelében helyezték el. A fedett tárolók közül ötben 44, háromban pedig 40 kerékpárt lehet elhelyezni. A biztonság érdekében ezeket este kivilágítják, a biciklitárolók használata díjmentes. Az első ilyen korszerű kerékpártároló az Indóház téren, a tér rekonstrukciójával egy időben készült el tavaly a Tisza-parti városban. A teljes fejlesztés 72,5 millió forintba került.

A szegedi közlekedésfejlesztési projekt 2014-ig valósul meg 29,5 milliárd forintból. A fejlesztés részeként villamosvonalak újultak meg, meghosszabbították az egyik trolibusz vonalát, létrehoztak egy új vonalat és átépítettek közlekedési csomópontokat. A nyáron megérkezett Szegedre és forgalomba állt a kilenc új, alacsonypadlós villamosból álló járműflotta.

A tervek szerint ez év végén megkezdődik a korszerű utastájékoztató rendszer kiépítése, 2013-ban pedig előreláthatólag megérkezik az első új alacsonypadlós, csuklós, klimatizált trolibusz Szegedre. A 13 járműből álló flotta 2,9 milliárd forintba kerül.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás