Hirdetés

Két védett orangutánt szabadítottak ki állatvédők egy Jáva szigetén lévő vidámparkból. A ketrecben tartott, rosszul táplált hím állatokat egy borneói állatmenhelyre szállították.

A Nemzetközi Állatmentő (IAR) csoport közleménye szerint a 20 év körüli orangutánokról tavaly októberben derült ki, hogy illegálisan tartják fogságban őket egy vidámparkban és egy magánszemély családi házában. A Samson és Boboy névre hallgató főemlősök kiszabadítását az indonéz természetvédők ezt követően szervezték meg.

A borneói Ketapangban található állatmenhelyen alapos vizsgálaton esnek át az orangutánok, és két hónapig karanténban tartják őket, mielőtt eldől, hogy vissza lehet-e őket engedni a vadonba.

Karmele L. Sanchez, az IAR indonéziai igazgatója elmondta: a megmentett orangutánok rehabilitációja hosszadalmas és nehéz feladat. Különösen akkor, ha az állat az egész életét ketrecben töltötte, és nem tanulta meg, hogyan éljen a vadonban.

A Természetvédelmi Világszövetség (WWF) adatai szerint mintegy százezer borneói orangután él a vadonban. A populáció az elmúlt 60 évben kevesebb, mint a felére csökkent. Az orangutánokat az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti, mivel nagy erdős területeket irtanak ki többek között pálmaolajat termelő ültetvények számára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás