Hirdetés

Egymás után újulnak meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén lévő megfigyelőtornyok. Dévaványa és Kardoskút után a napokban Szabadkígyóson is átadták a korábbinál szebb, tartósabb és tágasabb kilátót.

A háromszintes építményről az erdő és a puszta élővilágát egyaránt megfigyelhetik a látogatók. A korábban itt álló torony már elöregedett, ezért volt szükség a beruházásra.

A korábbi toronytípusok tapasztalatai alapján szerkezetileg is megváltoztatták az építményt, a biztonságérzet növelése érdekében. A lépcsőszerkezet az előzőnél enyhébb emelkedésű (kevésbé meredek), így a feljutás kényelmesebb.

Mivel a torony az erdő közvetlen közelében, a fák mellett van, így kettős szerepet tölthet be. Egyrészt a lombkorona magasságából figyelhetjük meg az erdő madárvilágát, másrészt kitekinthetünk a fokozottan védett pusztára (ahová egyébként csak engedéllyel lehetne belépni). A mozaikos pusztai növényzet, a legelő állatállomány és a pusztai madárvilág nem mindennapi látványt nyújt. Megleshetjük az erdőből a füves területekre táplálékszerzés céljából kirepülő egerészölyveket, vörös vércséket, a nádasban fészkelő barna rétihéjákat. A nyári időszak látványos eseménye, ahogyan a fehér gólyák a fiókák kiröpülése után tömegesen járnak ki táplálkozó-helyeikre- tájékoztatott a park honlapján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás