Hirdetés

Az Egyesült Királyság legnagyobb édesvízi tavában idén nyáron minden idők legrosszabb szintjét érte el az algavirágzás. Lough Neagh tóban – egy Észak-Írországban található tó, amely nagyobb, mint Málta- a kékalga virágzása indult meg nagy területen, amely negatív hatással lehet az emberekre, növényekre és állatokra.
A tudósok szerint a probléma fő gyökerei a mezőgazdasági tápanyagok befolyása a tóba és az éghajlatváltozás.
A tóban elterjedő cianobaktériumok – a baktériumok fotoszintézisre képes fajtája – természetes módon élnek az édesvízi ökoszisztémákban. Ha azonban sok napfényt, szén-dioxidot és tápanyagot – például nitrogént és foszfort – kapnak, akkor nagy számban növekedhetnek, és látható algavirágzásba kezdenek. A virágzások negatívan befolyásolják a víz megjelenését, minőségét és használatát.

Az algavirágzás hazánk legnagyobb tavában is gyakran okoz problémát
Az algavirágzás kiütéseket és betegségeket okozhat az embereknél, és veszélyt jelent a vadon élő állatokra, haszonállatokra és a háziállatokra is. A virágzás továbbá megakadályozza, hogy a napfény elérje a többi növényt, és elhasználja a víz oxigénjét, ami megfojtja a halakat és más élőlényeket.

A szakértők szerint az algavirágzást többféle tényező együttes megjelenése okozta. Az idei július volt a legcsapadékosabb a mérések kezdete óta és a térségben a csapadékmennyiség növekedése várható a jövőben is. A nagy mennyiségű csapadék a mezőgazdasági területekről jelentős többlet tápanyagot mos a vizekbe és a növekvő hőmérséklet is rásegít az algavirágzás folyamatára.
A komplex probléma miatt komplex lépésekre van szükség, természetalapú megoldásokkal és a műtrágyahasználat csökkentésével lehetne belekezdeni a tó helyreállításába. Ráadásul számos olyan megoldás, amely a vízminőség javítását célozza, közvetett járulékos előnyökkel jár az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések és a természet helyreállítása szempontjából is.

A hír forrása >>>
Térkép: Lough Neagh kiemelve Észak-Írország térképén. Forrás: Carbon Brief.
Műholdkép: 2023. szeptember 4-i színes műholdfelvétel, amely az észak-írországi Lough Neagh folyó algavirágzását mutatja. Forrás: Copernicus

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás