Hirdetés
Forrás: 444.hu

Klímavészhelyzet lép életbe a csendes-óceáni szigetország Új-Zélandon is, miután a baloldali miniszterelnök, Jacinda Ardern kormánya megkapta a lépéshez a parlament többségének támogatását. A vészhelyzet kihirdetésének célja a katasztrófát megállító lépések ösztönzése.

A klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló törvény elismeri, hogy a klímaváltozással járó hatások: az extrém időjárás, a gyakoribb árvizek, az emelkedő tengerszinttel és a gyakoribb erdőtüzek komolyan fenyegetik az országot és az új-zélandi lakosság jólétét. Felhívja továbbá a figyelmet a biodiverzitás csökkenésének, állatfajok tömeges kihalásának riasztó trendjére –írta a Guardian.

A vészhelyzet kihirdetésének célja a katasztrófát megállító lépések ösztönzése, az új-zélandi kormány pedig bejelentette, a saját háza táján kezdik a munkát: 2025-ig szeretnék elérni, hogy a közigazgatás karbon-semleges legyen. Ardern azt ígérte, a kormányzat kizárólag elektromos vagy hibrid autók cseréli, és húsz százalékkal lecsökkenti szolgálati gépparkját, és fenntartható fűtési technológiákra cserélik azt a 200 széntüzelésű bojlert, ami még a középületekben működik.

Klímaváltozással foglalkozó szakértők szerint Új-Zéland eddig nem járt az élen az üvegház-hatású, a klímaváltozásért a leginkább felelős szén-dioxid kibocsátás csökkentésében. 43 fejlett ország közül egyike annak a 12-nek, ahol a nettó kibocsátás 1990 és 2018 között nem hogy csökkent, hanem növekedett.

A kibocsátás csökkentéséhez az Ardern-kormány szimbolikus lépéséhez kritikusan viszonyuló hazai és nemzetközi közvélemény szerint szavaknál többre, komoly környezetvédelmi szigorító intézkedésekre lenne szükség az ipar, a közlekedés és a mezőgazdaság területén.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás